Uroš Lipušček se podaja na evropske volitve. Nosilec katere liste bo

Slovenija 27. Mar 202413:10 > 16:41 17 komentarjev
Uroš Lipušček
Foto: Žiga Živulović / BOBO

Potem ko je nekdanji novinar Uroš Lipušček februarja na družbenem omrežju Facebook objavil, da bo kandidiral na junijskih evropskih volitvah, je zdaj za N1 razkril, nosilec katere liste bo. Pa tudi, da so ga k sodelovanju vabile tako rekoč vse stranke na levem delu političnega prostora. 

Nekdanji novinar TV Slovenija in dolgoletni zunanjepolitični komentator Uroš Lipušček je sredi februarja na družbenem omrežju Facebook objavil, da se bo podal na junijske evropske volitve. Za to se je, kot je zapisal, odločil, ker ni zadovoljen s pasivno vlogo slovenskih evroposlancev in ker so po njegovem mnenju na obzorju temeljite reforme EU.

Lipušček je danes za N1 povedal, da je najprej nameraval na evropskih volitvah nastopiti s svojo listo, po posvetovanjih pa je ugotovil, da je sistem izrazito naklonjen političnim strankam. Zato se je odločil, da bo nosilec skupne liste dveh zunajparlamentarnih strank, in sicer Dobre države in Desusa. “Ti stranki sta po svojih programih najbližji ciljem civilne družbe. Sam pripadam tako imenovanim ’mirovnikom’, ti stranki pa nista vpleteni v vojno hujskaštvo, zavzemata se  za mir, za pogajanja … Prav tako nista vpleteni v korupcijske zgodbe in škandale, ki obremenjujejo velike stranke pri nas,” je odločitev pojasnil Lipušček.

Ob tem je dejal, da so zanimanje, da bi kandidiral na njihovi listi, po njegovi najavi kandidature pokazale tako rekoč vse stranke levo od centra: nekatere so prišle z direktnimi povabili, druge so ga snubile posredno, med slednjimi je bila tudi največja vladna stranka Gibanje Svoboda. A ga, kot je navedel Lipušček, večina strank s svojim programom in politiko, ki jo vodijo, ne pritegne. Ocenjuje tudi, da vsi sedanji evropski poslanci iz Slovenije “trobijo v en rog”.

“Treba se je pogovarjati in ne oboroževati”

“Vsi podpirajo mantro tretje militarizacije Evrope, kar lahko pripelje samo do vojne,” meni nekdanji dolgoletni novinar. In dodal: “S svojimi mednarodnimi izkušnjami  – ne nazadnje sem bil skoraj 30 let v tujini – lahko še nekaj prispevam, da se vojna histerija, ki je zajela tudi Evropo, konča.”

Lipušček napoveduje, da se bo, če bo izvoljen v Evropski parlament, priključil “kakšni neodvisni skupini poslancev, ki je proti vojni”. “Treba se je pogovarjati in ne oboroževati,” je še dodal.

Pa meni, da bi lahko kot nosilec skupne liste zunajparlamentarnih strank Dobra država in Desus prišel v Evropski parlament, smo vprašali Lipuščka. Odgovoril nam je, da bo – sodeč po anketah – tretjina volilcev na evropskih volitvah dala prednost osebam in ne političnim strankam. “Zaradi svojega dosedanjega dela in prepoznavnosti imam nekaj možnosti, da sem izvoljen,” je ocenil.

Če bi bila skupna lista Dobre države in Desusa na evropskih volitvah uspešna, Lipušček dopušča možnost, da bi bil to začetek neke nove koalicije na levem polu političnega prostora. “Vse sedanje stranke na tem delu političnega prostora so v velikih težavah, ljudje jim ne zaupajo več, razočaranih volilcev je veliko. Upam, da nam bo uspelo v kampanji ljudi prepričati, da se z zavzemanjem za mir in pogovore borimo za prave cilje,” je dejal.

Dogovor o skupnem nastopu Dobre države in Desusa z Lipuščkom kot nosilcem liste naj bi predvidoma podpisali prihodnji teden. Kot je mogoče slišati v teh dveh strankah, pa se o kandidaturi na njuni skupni listi pogovarjajo še z nekaterimi prepoznavnimi predstavniki civilne družbe.

Po objavi članka nam je prvak Desusa Anton Rifelj sporočil, da organi Desusa o kandidatih za evropske volitve še niso odločali in da imajo kandidatno listo še odprto. “Ko bo svet stranke potrdil kandidate, bomo sporočili, kdo so to,” je še dejal Rifelj. Več naših virov iz Desusa pa zatrjuje, da bo Lipušček zagotovo nosilec skupne liste njihove stranke in Dobre države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje