V Ljubljani “bizarna” nevihta. Meteorolog: “Nisem še videl take oblike padavin”

Slovenija 01. Apr 202320:12 1 komentar
babje pšeno
Blaž Šter/TWITTER

V soboto popoldne je Ljubljano zajela nenavadna nevihta s padavinami v obliki babjega pšena. "Nisem še videl take oblike padavin," je za N1 komentiral meteorolog Agencije RS za okolje Blaž Šter. Zgodnje pomladansko nevihto je spremljalo tudi veliko strel. Nevihte nas bodo sicer pospremile tudi v začetek naslednjega tedna.

Na prvo aprilsko popoldne so se po državi razbesnele nevihte z grmenjem in udari strel, zato je bilo vremensko dogajanje zelo pestro. Kot je za N1 povedal meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Blaž Šter, je v prestolnici padala mešanica padavin, ki je bila po njegovih besedah precej bizarna. “Priznati moram, da še nisem videl take oblike padavin. Padala je mehka toča oziroma babje pšeno. Je vrsta padavin, ki nastaja ob plohah, lahko tudi ob nevihtah,” je dodal.

Babje pšeno je sicer vrsta padavin v obliki drobnih zamrznjenih kroglic, ki pa so se tokrat očitno stalile, še preden so padle na tla. “Videti je bilo, kot da bi z neba padala plundra,” je še opisal vremenoslovec in dodal, da je bila to po eni strani še sreča. Čeprav vegetacija še ni popolnoma razvita, bi lahko namreč močnejša toča že povzročila škodo.

Zgodnje pomladanske nevihte, ki so značilne za april in jih običajno spremlja hiter padec temperatur, so zaznamovale tudi številne strele. 

Preberite tudi Poglobljeno, v katerem tokrat odkrivamo, kdo so meteorologi, kaj počnejo in zakaj ne morejo brez Aladina?

Tudi danes nevihte

Nedelja bo spremenljivo do pretežno oblačna, še bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne. Zvečer bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 18 stopinj Celzija, napovedujejo na Arsu.

Posamezne plohe so možne tudi v noči na ponedeljek. V ponedeljek čez dan se bo jasnilo. Pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Hladneje bo. V torek in sredo bo sončno ter čez dan vetrovno. Zjutraj bo po nižinah v notranjosti možna slana.

Kakšno bo vreme od 5. do 10. aprila?

Večinoma bomo pod vplivom območja visokega zračnega tlaka s središčem nad severno Evropo. Ob koncu obdobja bomo prešli pod vpliv plitvega ciklonskega območja, ki bo nastalo nad Sredozemljem. V sredo in četrtek bo še večinoma sončno in suho. Zjutraj bo marsikje slana, čez dan bodo temperature okoli 10 °C. Od petka bo verjetnost za padavine nekoliko povečana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje