V morje za zdaj le pogumneži. Kdaj bo dovolj toplo tudi za vse ostale?

Slovenija 29. Maj 202317:37 0 komentarjev
Morje v Piranu
PROFIMEDIA

Sončno in toplo vreme že budi skomine navdušenih kopalcev, ki pogledujejo k morju. To se je za najpogumnejše že segrelo dovolj, večina pa bo morala na skok v vodo še malo počakati. Temperature se počasi višajo, vendar zaradi vetra prihaja do stalnih nihanj, pojasnjuje vremenoslovec agencije za okolje Andrej Velkavrh.

Obala ob sončnih dneh že vabi obiskovalce, v morje pa se poženejo le redki. Zadnje meritve namreč kažejo, da ima slovensko morje med 18 in 20 stopinj Celzija, kar je za večino kopalcev še nekoliko prehladno. Na merilni postaji Agencije RS za okolje v Kopru so ob 15. uri izmerili 18,4 stopinje Celzija, prav toliko pa tudi na Debelem Rtiču. Nekoliko toplejše je morje v bližini Pirana, kjer je meteorološka boja izmerila 20 stopinj Celzija. Najvišjo temperaturo morja (20,4 stopinje Celzija) pa je namerila boja Zarja ob vhodu v Tržaški zaliv.

Morje je v primerjavi z lanskim letom nekoliko hladnejše, glavni krivec za to pa je deževen in nič kaj vroč maj, pojasnjuje vremenoslovec z agencije za okolje Andrej Velkavrh. Temperature se se sicer v zadnjem mesecu postopno zvišujejo, vendar lahko pri dnevnih meritvah opazimo kar nekaj nihanj.

Kot pojasnjuje Velkavrh, je spomladi zgornja plast morja bolj segreta kot spodnja. “Ob burji zato pride do hitrih nihanj temperature morja, ki se hitro ohladi in nato spet hitro segreje, ko veter pojenja,” pojasnjuje vremenoslovec. Burja namreč odrine zgornjo plast vode, ki je bolj segreta, stran od obale. “Če pa veter zapiha z druge strani, jo hitro spet prinese nazaj in zato je nihanje temperatur v spremenljivih vetrovnih razmerah res izrazito,” še doda Velkavrh.

Ob slovenski obali je prav v zadnjih dneh pihala burja, ki bo ob morju vztrajala še danes in v torek. V sredo pa bo že slabela in se čez dan obrnila v zahodni veter, napoveduje vremenoslovec agencije za okolje. “S tem bo spet pritekla malo toplejša vodo, tako da se bo temperatura proti koncu tedna že dvignila na okoli 20 stopinj Celzija,” dodaja Velkavrh.

Po njegovih besedah pa na vidiku ni izrazito vročega vremena ali vročinskih valov, ki bi morje občutneje ogreli. To pa prinaša tudi svojo prednost, saj prehitro segrevanje morja postaja vedno večji problem za morska živa bitja, še poudari prognostik.

Podobne temperature tudi na Hrvaškem

Podobne temperature morja pa beležijo tudi na Hrvaškem. Morje je bilo danes po podatkih hrvaškega hidrometeorološkega zavoda ob 14. uri z dobrimi 18 stopinjami Celzija najhladnejše v Crikvenici in Malinski. Voda pa se je najbolj ogrela v Velikem in Malem jezeru na otoku Mljet, kjer so namerili nekaj več kot 22 oziroma 23 stopinj Celzija. Če odštejemo zaprti jezeri, v katerih se ujeta morska voda umiri in se zato lažje ogreje, so najvišjo temperaturo namerili v Splitu in na Dugem otoku, kjer je imelo morje 21 stopinj Celzija. Drugod po državi so se temperature gibale okoli 20 stopinj Celzija, še kažejo meritve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!