V nov primer korupcije v zdravstvu vpletena zaposlena v ZD Žalec

Slovenija 29. Mar 202410:17 0 komentarjev
ZD Žalec
Foto: ZD Žalec

V četrtek so s celjske policijske uprave sporočili, da so kriminalisti zaradi suma korupcije v zadnjih dneh opravili 10 hišnih preiskav. Kaznivih dejanj je osumljena sedmerica fizičnih oseb, trije samostojni podjetniki in zastopnika dveh gospodarskih družb. Ti so od leta 2022 z Zdravstvenim domom Žalec z vnaprej dogovorjenim sodelovanjem delovali tako, da so storitve, potrebne za nemoteno delovanje zavoda, organizirali z izbiro favoriziranih ponudnikov, ki so sami priskrbeli konkurenčne ponudbe. Zoper osumljena delavca bodo v zavodu sprožili potrebne postopke.

Dva osumljena, zaposlena v ZD Žalec, sta pred formalno izvedbo posla osumljenim izvajalcem sporočala podatke o višini sredstev, ki jih ima zavod na razpolago za izvedbo posameznega posla, so v četrtek sporočili s Policijske uprave (PU) Celje.

S tem sta po navedbah celjske policije favoriziranemu ponudniku omogočila, da se je s ponudbo čim bolj približal maksimalni vrednosti razpoložljivih sredstev zavoda.

Favorizirani ponudniki so na tak način cene storitev, v zameno za pridobitev posla, dvignili do 30 odstotkov od takrat veljavnih cen na trgu. Dvig cen je predstavljal vrednost daril zaposlenih v zavodu oziroma neopravičeno bogatenje favoriziranega ponudnika na račun javnih sredstev.

Kot je za STA danes povedala direktorica doma Hana Šuster Erjavec, bodo zoper osumljena delavca sprožili potrebne postopke. Celjskim policistom pa so med preiskavo omogočili dostop do zahtevanih podatkov, je še dejala.

Celjski kriminalisti so ta teden zaključili predkazenski postopek v zvezi s preiskavo 40 kaznivih dejanj s področja korupcije v zdravstvu za nedovoljeno sprejemanje in dajanje daril. V prihodnjih dneh bodo zaradi omenjenih kaznivih dejanj ovadili sedem fizičnih oseb, tri samostojne podjetnike in zastopnika dveh gospodarskih družb.

Doslej s preiskavo še niso ugotovili, da bi se dogovarjanja preiskovanih poslov nanašala na dobavo medicinske opreme oziroma zdravil, temveč izključno na investicije oziroma materialno-tehnična sredstva ter storitve, potrebne za nemoteno delovanje javnega zavoda, so še sporočili s policije.

Spomnimo, med epidemijo covida-19 sta dva zaposlena v ZD Žalec izdajala lažna cepilna potrdila. Obema je zdravstveni dom izdal sklep o odstranitvi z delovnega mesta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!