Bohinj: kložasti plaz odnesel alpiniste, intervencijo oteževala veter in megla

Slovenija 02. Jan 202419:03 > 20:17 1 komentar
Gorska reševalna služba Bohinj
Gorska reševalna služba Bohinj/Facebook

V občini Bohinj je danes okoli 12. ure plaz odnesel tri alpiniste, pri čemer sta se dva poškodovala. "Trije gorniki so plezali vzhodno grapo v Tošcu. Eden izmed njih je zaslišal pok, nakar je vse tri zajel in odnesel snežni kložasti plaz," so pojasnili na PU Kranj.

Kot je za N1 pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Kranj Roland Brajič, so bili gorenjski policisti danes nekaj po 12. uri obveščeni o gorski nesreči na območju Tošca v občini Bohinj.

“Po podatkih, s katerimi razpolagamo, so trije gorniki plezali vzhodno grapo v Tošcu. Eden izmed njih je zaslišal pok, nakar je vse tri zajel in odnesel snežni kložasti plaz,” so pojasnili na PU Kranj.

Na kraju so jim pomoč nudili gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna helikopterska posadka z Brnika. “35-letni gornik in 27-letna gornica sta bila lahko telesno poškodovana in s helikopterjem Slovenske vojske prepeljana v zdravstveno ustanovo. Tretji, 31-letni gornik, pa ni bil telesno poškodovan in se je sam vrnil v dolino,” so ob tem še sporočili s kranjske policijske uprave in dodali, da so bili vsi trije primerno opremljeni

Nesrečo prijavil očividec s sosednjega hriba

Kot je za N1 pojasnil vodja intervencije in načelnik GRS Bohinj Miha Arh, je kložasti plaz, ki je v Vzhodni grapi Tošca odnesel gornike, alpinistom vedno najbolj nevaren. Gre za plaz, ki je delo vetra, saj na privetrnih straneh sneg odnaša ter ga na zavetrnih nalaga.

“Kljub temu da ni bilo sneženja, so bile zaradi vetra razmere takšne, kot da bi še snežilo,” je pojasnil Arh. Dodal je, da kložaste plazove običajno sprožimo sami ali pa jih sproži žival, ki je nad nami.

Načelnik GRS Bohinj je ob tem še poudaril, da je v takšnih razmerah vsaka intervencija zahtevna. Današnjo nesrečo je namreč videl in prijavil očividec s sosednjega hriba. Zaznal je, da je plaz odnesel tri ljudi, da je ena oseba ostala negibna in da se ena premika, tretje nekaj časa sploh ni videl. Alpinisti na pomoč niso uspeli poklicati, saj niso imeli signala.

Kot je še poudaril Arh, pa je bilo samo helikoptersko reševanje zahtevno, saj so ga poleg vetra oteževale še meglene razmere.

“V gorah so že nekaj tednov zahtevne zimske razmere, ki jih zaznamujejo nizke temperature, veter, sneg, led, kratek dan, megla in večinoma zaprte planinske koče. Te in druge specifike dajejo zimi v visokogorju upravičen sloves nevarnega obdobja. Zato odhod v gore zahteva natančne predpriprave, veliko izkušenj, dobro in ustrezno opremo, predvsem pa veliko mero previdnosti, ki do določene mere lahko izravna marsikatero nevarnost,” so izteku minulega leta opozorili predstavniki gorske in letalske policijske enote ter Planinske zveze Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje