Kje je dragocena slika, ki je pred leti izginila iz parlamenta?

Kultura 23. Sep 202120:00 > 27. Sep 2021 13:00 13 komentarjev
Ivan Grohar Kozolec
Policija

Mineva 15 let, odkar je iz poslanske pisarne v državnem zboru izginila slika priljubljenega slikarja Ivana Groharja. Izginotje slike, ki je vredna najmanj 15 tisoč evrov, je DZ policiji prijavil šele dve leti pozneje. Storilca do danes niso odkrili, zadeva pa je vmes zastarala.

Iz pisarne v državnem zboru, ki jo je zasedal poslanec SNS in takratni podpredsednik državnega zbora (DZ) Sašo Peče, je slika Kozolec impresionističnega slikarja Ivana Groharja izginila med 1. septembrom in 1. decembrom 2006.

V državnem zboru so izginotje opazili ob inventuri na začetku leta 2007, a so izginotje policiji prijavili šele septembra 2008. Na policiji pravijo, da so prijavo prejeli oktobra 2008, torej dve leti po izginotju.

“V poročilu inventurne komisije za leto 2006 je bila omenjena slika še v državnem zboru, medtem ko je bila pri popisu stanja konzervatorsko-restavratorskih posegov na začetku leta 2007 slika že pogrešana. Enako je ugotovila tudi inventurna komisija državnega zbora v poročilu za leto 2007. Državni zbor je zadevo predal policiji septembra 2008. Oktobra 2008 so bili v zvezi s preiskavo opravljeni razgovori z nekaterimi uslužbenci DZ,” so nam sporočili iz državnega zbora.

Policisti preiskujejo veliko tatvino

Na policiji pojasnjujejo, da so prijavo prejeli 10. oktobra 2008, na začetku leta 2009 pa so neznanega storilca ovadili zaradi storitve kaznivega dejanja velike tatvine. Policija še vedno nadaljuje zbiranje obvestil “v smislu najdbe umetniške slike in odkritja storilca kaznivega dejanja velike tatvine”, so nam sporočili.

Zakaj prijava šele tako pozno?

Zakaj so izginotje prijavili šele tako pozno, v državnem zboru ne pojasnjujejo. Takratni generalni sekretar DZ Lovro Lončar, ki je danes generalni sekretar na ministrstvu za delo, pa nam je sporočil, da se zaradi časovne oddaljenosti “podrobnosti okoliščin in časovnih dimenzij v navedeni zadevi” ne spomni.

Dolgoletni zaposleni v državnem zboru, s katerim smo govorili, sklepa, da se je tako pozna prijava policiji zgodila, ker so v DZ menili, da je slika založena in da jo bodo sčasoma našli. Kot je dejal, se je v preteklosti že dogajalo, da so kakšno sliko po prenovah ali selitvah pogrešali, pa se je potem našla v skladišču ali kakšni drugi pisarni.

A Groharjeva slika se ni pojavila nikjer, zato so zadevo prijavili policiji, je še dodal.

Peče: Na zlonamerna podtikanja ne bom odgovarjal

Sašo Peče, ki je takrat zasedal pisarno, iz katere je izginila slika, je na naša vprašanja, ali je opazil, da slike ni več na steni in ali je policija morda takrat z njim govorila o izginotju, odgovoril, da na “zlonamerna podtikanja” ne bo odgovarjal. Na dodatno prošnjo po odzivu pa je zapisal: “Kot rečeno, res ne bom sodeloval v tovrstnih zadevah, ker z njimi nimam ničesar.”

Je pa Peče leta 2008 za TV Slovenija dejal, da se ne spomni, da bi ta slika visela v njegovi pisarni.

Državni zbor
Denis Sadiković/N1

Naš sogovornik iz DZ je dejal, da bi sliko lahko ukradel kdorkoli. “Slika je relativno majhnega formata, pisarne se niso zaklepale. Tudi kakšen zunanji obiskovalec bi jo lahko brez težav pospravil v aktovko in odnesel,” je dodal.

Varnostnih kamer v pisarnah ali na hodnikih državnega zbora, ki bi lahko pomagale odkriti storilca, ni.

Zadeva je že zastarala, saj je od tatvine preteklo že več kot deset let, nam je sporočila vodja okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Katarina Bergant.

Slika je vredna najmanj 15 tisoč evrov

Po oceni likovnega kritika in sodnega cenilca Aleksandra Bassina, ki smo ga vprašali za mnenje, je slika, “če je bila iz Narodne galerije avtorizirana kot originalno Groharjevo delo iz impresionističnega časa,” danes vredna vsaj 15 tisoč evrov. Slika je bila ob tatvini sicer v slabšem stanju in potrebna restavriranja. Velika je 31,5 x 39,5 cm, ob tatvini pa je bila okvirjena. Slika ni datirana ali podpisana, piše na spletni strani policije o ukradenih umetninah.

Grohar zaželen med ljubitelji umetnosti in tatovi

Dela impresionističnega slikarja Ivana Groharja so med ljubitelji umetnosti in tudi tatovi precej zaželeno blago. Na trgu namreč kroži relativno malo njegovih del.

Ena največjih tatvin njegovih del se je zgodila konec leta 2011. Takrat so neznanci iz Loškega muzeja v Škofji Loki ukradli tri oljna dela, ki so skupaj vredna več kot 200 tisoč evrov (na fotografiji spodaj od leve proti desni: Deklica, Petermanova Francka, Mileva Zakrajšek).

Ukradene slike Ivana Groharja
Policija

Storilci, ki jih še vedno niso odkrili, so sicer iz okvirja odstranili še eno Groharjevo sliko, a so jo nato pustili na tleh muzeja. Slik niso ukradli po vrsti, kot so visele na steni, kar nakazuje, da bi lahko storilci iskali točno določene slike in da je bila kraja naročena.

Obstaja tudi precejšnja verjetnost, da naročnik tatvine prihaja iz Slovenije. V tujini namreč – razen redkih izjem – ni veliko povpraševanja po slikah slovenskih slikarjev.

Poškodovane slike našli pri roparju sefov v SKB banki

Štiri leta prej se je zgodila še ena velika tatvina Groharjevih del. Leta 2007 so neznanci izkoristili zmešnjavo ob hudih poplavah in iz Groharjeve rojstne hiše v Sorici ukradli šest njegovih slik. Kasneje so jih policisti po naključju našli med preiskavo pri Dejanu Vidmarju, enem od roparjev sefov SKB banke.

Hranil jih je kar v kleti, dobil pa jih je v zameno za neko drugo blago. Ob najdbi so bile slike poškodovane. Kdo jih je ukradel, ni znano, niti ni znan naročnik. So pa Vidmarja zaradi skrivanja ukradenih slik obsodili na leto in pol zapora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje