V poročilu varuha človekovih pravic tudi številna priporočila za zdravstvo

Slovenija 13. Jun 202214:52 > 15:19 0 komentarjev
Peter Svetina
Borut Živulovič/BOBO

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič predal poročili varuha in Državnega preventivnega mehanizma za lansko leto. V poročilu je zbranih 86 priporočil veliko pa se jih nanaša na področje zdravstva. Med drugim Svetina obžaluje tudi, da so bile njegove pripombe na osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi v veliki meri prezrte.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v poročilu za lansko leto med 86 priporočili, ki jih je podal, številne naslovil na področje zdravstva. Pri tem poudarja neuresničena priporočila za sprejetje ukrepov za zadostno število zdravnikov družinske medicine, medicine dela, pedopsihiatrov in oftalmologov. Ugotavlja pa tudi neuresničena priporočila v sociali.

Še vedno ni vzpostavljen register redkih nemalignih bolezni, s sistemskega vidika pa ni ustrezno poskrbljeno za namestitvene zmogljivosti za tiste, ki končajo bolnišnično zdravljenje, a jim njihovo zdravstveno stanje ne omogoča samostojnega življenja, na področju zdravstva navaja poročilo.

Nadalje še vedno ni uresničeno priporočilo, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije zagotovi pravico do izposoje medicinskih pripomočkov tudi začasno nepomičnim osebam. Prav tako še ni pripravljena sistemska rešitev za zaposlene osebe, ki na svojem domu varujejo težko bolne svojce, varuh pa pogreša tudi pripravo novega zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije.

Varuh priporoča ministrstvu za zdravje, da sprejme potrebne ukrepe za pedopsihiatrično obravnavo otrok in pripravi ustrezen normativni okvir, ki bo omogočil dostopnost rednih obravnav otrok, mladostnikov in odraslih na področju duševnega zdravja. Po njegovih ugotovitvah pristojni kljub pozivom niti lani niso poskrbeli za normativno ureditev področja psihoterapije. Psihoterapevtska dejavnost v Sloveniji sploh ni zakonsko urejena, kar omogoča zlorabe.

Poročilo ugotavlja, da je položaj otrok ostal občutljiv, saj je epidemija covida-19 še posebej vplivala nanje. Varuh je zaskrbljen zaradi slabega uresničevanja preteklih priporočil, ki se nanašajo na pravice otrok. Tako denimo še ni sprejeta ustrezna zakonska ureditev, ki bi urejala pregled šolskih torb in preizkus prisotnosti drog ali alkohola v šolah.

Pri socialnih zadevah daje številna nova priporočila. Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo denimo moralo sistemsko urediti skrb za osebe z avtizmom, tako da bo kot javna storitev omogočena ustrezna pomoč vsem osebam s spektroavtistično motnjo. Prav tako izpostavljajo, da morajo centri za socialno delo ustrezno obrazložiti svoje odločbe.

Varuh obžaluje, da so bile njegove pripombe na osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi v veliki meri prezrte. V primeru ugotovljenih pomanjkljivosti konec lanskega leta sprejetega zakona, predvsem tistih, ki se nanašajo na zagotavljanje pravic starejših, je smiselno čim prej pristopiti k njihovi odpravi bodisi na izvedbeni ali izvršilni bodisi zakonodajni ravni, meni.

Na področju omejitve osebne svobode posebej izpostavlja, da namestitev otrok in mladoletnikov s prevladujočimi motnjami v duševnem zdravju ter motnjami v duševnem in telesnem razvoju v varovanih oddelkih ni primerna, če so ti oddelki namenjeni odraslim in niso ustrezno prilagojeni. Opaža pa tudi, da še vedno niso uresničena pretekla priporočila za ustrezno nastanitev in obravnavo mladoletnih tujcev brez spremstva.

Varuh je še vedno prepričan, da bi bile kakršne koli dodatne spodbude za nudenje pravne pomoči zunaj okvira obstoječega sistema po zakonu o brezplačni pravni pomoči dobrodošle, čeprav je ministrstvo za pravosodje njegovo priporočilo v zvezi s tem že zavrnilo.

Varuh bo poročilo v torek predstavil tudi predsedniku republike Borutu Pahorju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!