V prejetem opominu je Janša prepoznal ”strpno kampanjo” Nataše Pirc Musar

Slovenija 24. Avg 202220:02 0 komentarjev
Janez Janša
PROFIMEDIA

Predsednik SDS Janez Janša je na Twitterju objavil opomin pred izvršbo, ki mu ga je v imenu stranke SD zaradi izjav o ''ukradeni judovski vili'' poslala odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle. V njem je med drugim zapisano, da je Janša dolžan v roku 15 dni uresničiti, kar mu je naložilo sodišče. Janša je Natašo Pirc Musar na družbenem omrežju označil kot kandidatko stranke SD za predsednico države, ki da je ''v polnem zamahu strpne in povezovalne kampanje''. ''Še vedno računamo, da bo Janša spoštoval pravnomočno sodbo,'' pa je v odzivu za N1 pojasnila Pirc Musar.

Po tem, ko je višje sodišče v Celju zavrnilo pritožbo predsednika stranke SDS Janeza Janše zoper sodbo, po kateri se mora Janša opravičiti stranki Socialnih demokratov (SD) za trditve o ”ukradeni vili” in ji plačati odškodnino, je odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle Janši poslala opomin pred izvršbo. Dokument, ki ga je prvak SDS objavil na svojem uradnem profilu na Twitterju, med drugim navaja, da mora v roku 15 dni na svojem profilu družbenega omrežja Twitter zagotoviti objavo uvoda in izreka sodbe ter hkrati objaviti posebej javno opravičilo z naslednjo vsebino:

”Tožena stranka, Ivan (Janez) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene judovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način.”

Da je bil opomin pred izvršbo poslan, je za N1 potrdila odvetnica Nataša Pirc Musar. Kot je pojasnila, se Janša prek svojega odvetnika Francija Matoza do danes še ni odzval. ”Opravičilo smo pričakovali že ob posredovanju opomina pred tožbo. Še vedno računamo, da bo spoštoval pravnomočno sodbo,” je za N1 še dodala Pirc Musar.

Le nekaj minut zatem, ko je Janša objavil tvit z opominom pred izvršbo, ki mu ga je poslala odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle, je prvak SDS na istem družbenem omrežju objavil tudi sodbo višjega sodišča v Celju in s tem izpolnil del zahtev sodišča. Opravičila Socialnim demokratom Janša še ni objavil.

Spomnimo, da je Janša v zadnjih letih na spletnem omrežju Twitter večkrat zapisal, da je vila v Ljubljani, v kateri je sedež SD, ukradena. Socialni demokrati so zaradi teh navedb s pomočjo odvetnice Pirc Musar julija lani zoper Janšo vložili tožbo. Oktobra 2021 je velenjsko okrajno sodišče razsodilo, da mora Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine, se javno opravičiti na Twitterju in plačati dobrih 800 evrov stroškov postopka.

Takrat se je Janša odzval, da zadeva še ni končana. Zoper sodbo se je pritožil in predlagal, da se sodba velenjskega sodišča zavrne. Pred kratkim pa je celjsko višje sodišče Janševo pritožbo zavrnilo. S tem je odločitev velenjskega sodišča pravnomočna. Socialni demokrati so zdaj Janšo najprej s pismenim opominom pozvali k izpolnitvi pravnomočne sodbe, če je prostovoljno ne izpolni, pa naj bi vložili sodno izvršbo. “Če se ne bo opravičil in plačal odškodnine, je edina pot izvršilni postopek,” je za N1 potrdila tudi Pirc Musar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!