V središču Ljubljane ponovno protest, bo tokrat mirno?

Slovenija 20. Okt 202108:04 > 09:23 3 komentarji
Protest proti vladi in PCT ukrepom
Borut Živulović/BOBO

Za popoldne so šestič napovedani sredini protesti. Na njih se zbirajo tisti, ki nasprotujejo pogoju PCT in zahtevajo odstop vlade. Shod tudi tokrat ni prijavljen, policija je udeležence pozvala k mirnemu protestiranju.

Nasprotniki pogoja PCT se bodo tokrat v središču Ljubljane zbrali že šestič. Večinoma so se na dozdajšnjih protestih zgodili le posamični incidenti, v nasprotju s protesti četrti teden.

Shod je takrat izjemoma potekal v torek, vlada je aktivirala 9. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije in omejila gibanje po nekaterih območjih. Protestnike, ki so se najprej zbrali na Trgu republike, nato pa zakorakali po središču prestolnice, je policija poskušala pregnati z vodnim topom, s katerim je škropila tudi solzivec.

Vodni top je na različnih lokacijah posredoval vsaj sedemkrat, škropil je tudi solzivec. Policisti so uporabili več kot 400 plinskih nabojev in ročnih bomb, oblak solzivca pa je bilo mogoče čutiti v širšem središču Ljubljane.

Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1

Na protestih so policisti aretirali glasbenika Zlatana Čordića – Zlatka, vodja stranke Resni.ca Zoran Stevanović pa se je na policijski postaji zglasil sam. Oba sta bila iz pridržanja izpuščena v četrtek.

Vodni top je policija uporabila tudi na protestih 29. septembra, ko so se protestniki po Celovški cesti sprehodili proti severni ljubljanski obvoznici in jo za nekaj časa tudi zasedli. Tudi takrat je bil uporabljen solzivec.

Med tem število potrjenih okužb narašča. V ponedeljek je bilo odkritih 1.669 novih okužb s koronavirusom. Število torkovih okužb sicer še ni objavljeno, a je pričakovati, da bo preseglo 2.000. Izdanih je bilo namreč 1938 TAN kod za aplikacijo #OstaniZdrav, je objavil Luka Renko iz ekipe sledilnika covida-19.

Zaradi slabšanja epidemiološkega stanja znova skrbi morebitno zapiranje gospodarstva. Premier Janez Janša je v ponedeljek dejal, da od protesta, ki se je odvil 5. oktobra, Slovenija beleži najhitrejšo rast okužb v Evropi in ponoven pritisk na bolniške postelje in intenzivne oddelke. Dodal je, da bo vlada zaradi neodgovornega vedenja znova prisiljena uvajati ukrepe, ki ne bodo ukrepi PCT.

Vodja posvetovalne skupine za zajezitev covida-19 Mateja Logar v času jesenskih šolskih počitnic – te bodo prihodnji teden – predlaga manjše prostovoljno zaprtje družbe.

Gospodarstveniki vsakršnim idejam o ponovnem zapiranju gospodarstva zaradi širjenja okužb ostro nasprotujejo.

Izgredi že na prvem sredinem protestu

Izgredi so se zgodili še na prvem sredinem protestu. Po dveh urah mirnega javnega shoda so izgredniki proti parlamentu in policijskemu kordonu začeli metati bakle, granitne kocke in steklenice.

Policija je odgovorila s solzivcem in vodnim topom.

Trg republike
N1

Zaradi maratona bo Trg republike popolnoma ograjen

Tako kot pretekle tedne tudi današnji shod ni prijavljen. Policija je udeležence pozvala, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa naj upoštevajo navodila in ukaze policistov. Odsvetovali so prihod na proteste z otroki. V primeru hujših in množičnih kršitev bodo policisti ukrepali, v skrajnem primeru z razpustitvijo shoda. V trenutku, ko policija shod razpusti, morajo udeleženci zapustiti prostor, so zapisali na policiji.

Zaradi zagotovitve varnosti bo omejeno gibanje na določenih mestih, območje shoda pa bo videonadzorovano.

Zaradi načrtovane in prijavljene športne prireditve ta konec tedna – v Ljubljani bo potekal maraton – bo organizator skladno z dovoljenjem že danes in jutri ogradil prireditveni prostor na Trgu republike. V praksi to pomeni, da bo ograjen celoten trg, postavljeni pa bodo tudi šotori in ostala oprema za izvedbo dogodka. Zaradi tega bo gibanje in zbiranje ljudi na tem mestu oteženo.

Policisti voznike pozivajo, naj med shodom ne opravljajo nenujnih voženj proti centru in raje uporabljajo obvoze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje