Središče Ljubljane v oblakih solzivca: je bil tak odziv policije upravičen?

Slovenija 06. Okt 202113:50 > 17:33 6 komentarjev

Policija je na včerajšnjem neprijavljenem shodu množico izgrednikov obvladovala z uporabo vodnega topa, plinskih nabojev in solzivca. Očitke, da je na protestih uporabila pretirano silo, je zanikala, prav tako namigovanja, da bi bile aktivnosti policije politično motivirane. "Policija je samostojno ocenjevala, brez kakršnegakoli vpliva politike ali narekov, kako in kdaj ukrepati," je poudaril Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi.

Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi je v izjavi za javnost zanikal očitke, da je policija na včerajšnjih protestih uporabila pretirano silo. “Težko bi potrdili te očitke, zanikamo jih. Res je, da je bilo uporabljeno veliko različnih prisilnih sredstev. O pretirani uporabi teh pa težko govorimo, saj sta bili lažje poškodovani dve osebi,” je dejal.

Shoda se je po podatkih policije zbralo okoli tri tisoč ljudi. V okviru protestov je bilo pridržanih 25 ljudi, od tega 22 kršiteljev javnega reda in miru, tri osebe pa so bile pridržane zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Več o trojici pridržanih tukaj.

Policija vodi še druge prekrškovne postopke:

  • zoper 27 oseb zaradi kršitev zakona o javnih zbiranjih,
  • zoper 25 oseb zaradi kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru,
  • zoper štiri osebe zaradi kršitve zakona o osebni izkaznici,
  • zaznali so tudi eno kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa, ki mu bo podan predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Policisti preiskujejo še več kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari, med drugim so bila poškodovana službena vozila policije.

Vodni top in solzivec

Sladič je ocenil, da je policija v smislu sorazmernosti uporabe prisilnih sredstev v pretežnem deležu uporabila plinska sredstva, ki po njegovi oceni puščajo relativno majhne posledice oziroma ne poškodujejo oseb, na drugi strani pa je njihov učinek kar velik. “S tem je nasilno množico oziroma posameznike in skupine, ki razgrajajo, mogoče učinkovito odvrniti od nadaljnjih napadov,” je pojasnil.

Na vprašanje, ali so tokrat porabili veliko več solzivca (tak je bil občutek tistih, ki so spremljali proteste), je dejal, da ga je bilo tokrat “nekoliko več”. Policija je med včerajšnjimi aktivnostmi namreč uporabila preko 400 plinskih nabojev in ročnih bomb ter vodni curek s primesjo plinskega sredstva. Vodni top je bil uporabljen večkrat, najprej na Slovenski cesti.

Dogajanje na ulicah je iz zraka spremljal tudi policijski helikopter, ki pa ni bil, tako Sladič, uporabljen kot prisilno sredstvo, nikakor pa ne za metanje plinov. Po njegovih besedah ga policija uporablja samo za to, da ima boljši pogled iz zraka in deluje kot podpora policiji na tleh.

Kaj pa otroci, turisti?

Oblakom dima in vodnemu topu se niso uspeli izogniti niti tisti, ki niso bili del protestnega shoda — med njimi so bile tudi družine z otroki in turisti. Da pri uporabi tovrstnih prisilnih sredstev lahko nastane tudi večja kolateralna škoda, se je strinjal tudi Sladič.

“Dinamika nasilnih izgrednikov je bila zelo pestra. Množica se je od Kongresnega trga pomaknila na različne predele mesta. Tisti najbolj nasilni izgredniki so delovali na več lokacijah hkrati,” je gibanje skupin komentiral Sladič in dodal, da je bila uporaba prisilnih sredstev v določenih trenutkih nujna.

“To pomeni tudi, da lahko povzroči posledice na osebah, ki se tam znajdejo naključno,” je povedal Sladič. Ob tem je poudaril, da je policija že dan prej opozarjala javnost, naj se zaradi neprijavljenih protestov izogibajo središču mesta.

Politično motivirani ukrepi?

Sladič je ob tem zanikal namigovanja, da je bila uporaba številnih prisilnih sredstev politično motivirana. “Nikakor ne. Šlo je za strokovno odločitev. Njihova uporaba je bila odrejena ob poskusu preprečitve uradnega dejanja, metanja predmetov in poškodovanja policijskih vozil in poškodovanja policistov,” je poudaril.

Dodal je tudi, da je policija svoje delo ocenjevala samostojno, brez kakršnegakoli vpliva politike ali narekov, kako in kdaj ukrepati. “Prisilna sredstva in vse ostale aktivnosti policije so bile izvedene predvsem na strokovnih podlagah,” je povedal. Učinkovitosti delovanja policije z vidika uporabe prisilnih sredstev in ostalih postopkov bo ocenjevala analiza, ki bo opravljena v prihodnjih dneh.

Med protestniki tudi navijaške skupine

Sladič je potrdil, da so bili med protestniki tudi člani navijaških skupin. “Zagotovo držijo podatki, ki krožijo po medijih, da so bili med protestniki tudi pripadniki navijaških skupin. Njihovi podatki so nam znani. Lahko govorimo tudi o nekaj skupinah, ki so že poznane kot nasilne,” je povedal Sladič. Več podrobnosti zaradi varovanja osebnih podatkov ni razkril.

Ljubljana v oblakih dima

Torkovi protesti so se zgodili ob robu slovenskega gostovanja vrha EU in Zahodnega Balkana. Med protestnim dogajanjem na Slovenski ulici je obtičala tudi ena od tujih delegacij, ki se udeležuje dvodnevnega dogodka. Sladič je pojasnil, da so z uporabo rezervnega načrta delegacijo umaknili s središča dogajanja.

Več o dogajanju:

>>> SREDIŠČE PRESTOLNICE V OBLAKU DIMA IN SOLZIVCA
>>> IZGREDNIKI POSKUŠALI VDRETI V REDAKCIJO N1
>>> KJE JE ZORAN STEVANOVIĆ?
>>> POLICIJA PRIDRŽALA REPERJA ZLATKA
>>> VODNI TOP ŠKROPIL VODO IN SOLZIVEC

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje