V Velenju spet na ulice zaradi visokih položnic. Z ukrepi občine niso zadovoljni

Slovenija 02. Feb 202409:33 3 komentarji
Protest Velenje, 24.1.
Foto: Blaž Skok/N1

Velenjčani bodo v soboto znova protestirali zaradi (pre)visokih položnic za ogrevanje. T. i. Ljudska iniciativa Velenje se je v minulih dneh sestala z direktorjem komunale, ki jim je ponudil le obročno odplačevanje ali odlog plačila januarskih položnic za ogrevanje, s čimer v iniciativi niso zadovoljni.

Ljudska iniciativa Velenje bo zaradi visokih cen ogrevanja v soboto na Titovem trgu v Velenju ponovno izvedla protest.

V četrtek so se namreč ponovno sestali z direktorjem velenjske komunale Gašperjem Škarjo, ki jim je ponudil le obročno odplačevanje ali odlog plačila januarskih položnic za ogrevanje, s čimer v iniciativi niso zadovoljni.

V iniciativi vztrajajo, da je treba ljudem pomagati takoj ter da so potrebni tako kratkoročni kot dolgoročni ukrepi. Visoke položnice bodo namreč marsikoga pahnile v socialno stisko, se bojijo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo januarske položnice za najmanj tri zimske mesece pahnile pod prag revščine še tiste, ki so bili do sedaj nad njim.

Spomnili so, da so velenjski svetniki na torkovi seji sprejeli sklep, da se cena ogrevanja na podlagi znižanja toplote s strani Termoelektrarne Šoštanj zniža za šest odstotkov. “In kaj pomeni šestodstotno znižanje pri skupni položnici za komunalo v višini 300 evrov? To pomeni, da bo položnica nižja za samo 10 evrov,” so izračunali.

Poleg šestodstotnega znižanja cene za toplotno ogrevanje so sicer svetniki sprejeli tudi sklep, s katerim bi poskrbeli za najranljivejše skupine, in sicer v višini 40 odstotkov kritja položnic, vendar ne več kot 150 evrov. “To pomeni, da bodo do 40-odstotnega kritja položnic upravičeni le tisti, ki prejemajo denarno socialno pomoč. V obravnavo pa bodo sprejeli tudi tiste občane, ki s svojimi prihodki ne presegajo cenzusa 684 evrov,” so navedli v iniciativi.

Velenjska občina je s tem izpustila vse tiste, katerih prihodki so sicer višji od 684 evrov, a le za nekaj centov, so kritični v iniciativi. “In če si zamislimo človeka, ki prejema okoli 700 evrov mesečno in je prejel položnico za komunalne storitve v višini 280 evrov, to pomeni 40 odstotkov njegovih mesečnih prihodkov,” so izračunali.

Prav tako se ne strinjajo z namero občine, ki svojim občanom kot trenutno rešitev ponuja pomoč pri iskanju izredne denarne pomoči iz naslova socialnih transferjev.

V sredo so se sicer predstavniki iniciative z namenom znižanja cene toplotnega ogrevanja sestali tudi z velenjskim županom Petrom Dermolom in njegovim šoštanjskim kolegom Borisom Goličnikom. Oba župana sta obljubila, da se bosta potrudila, da pride do izločitve kuponov ogljikovega dioksida iz cene toplotnega ogrevanja in vnovičnega znižanja davka na dodano vrednost z 22 odstotkov na 9,5 odstotka.

Iniciativa je na prvem protestu januarja med drugim zahtevala preklic januarskih položnic za ogrevanje in nižje cene ogrevanja.

Januarske položnice bodo zamaknili

Kot so danes sporočili iz Komunalnega podjetja Velenje, bodo januarske račune za toploto zamaknili za večstanovanjske objekte. Tako bodo osebam, ki so že upravičene do enkratne denarne pomoči velenjske in šoštanjske občine, nimajo pa še izdane odločbe za toplotni dodatek, tega izjemoma že upoštevali.

Vsem, ki so se znašli v stiski zaradi zneskov za plačilo in so izpolnili vlogo za toplotni dodatek, bodo na februarskih položnicah ob obračunani nižji ceni toplote in subvenciji odšteli toplotni dodatek, kar naj bi občutno znižalo zneske.

Na računih bo upoštevana tudi šest odstotkov nižja cena variabilnega dela cene toplote za gospodinjske odjemalce. Hkrati bosta Občini Velenje in Šoštanj subvencionirali ceno toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo v višini 10 evrov za megavnatno uro za januar in februar, za marec in april pa v višini pet evrov za megavatno uro.

Dodatno bosta pomagali upravičencem energijskega toplotnega dodatka z znižanjem stroška toplote za ogrevanje prostorov in sanitarne tople vode v višini 40 odstotkov v času kurilne sezone, so še navedli v velenjski komunali.

Iniciativa je na prvem protestu januarja med drugim zahtevala preklic januarskih položnic za ogrevanje in nižje cene ogrevanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje