Ponovno zaprtje šol in vrtcev odvisno od odgovorov strank

Slovenija 23. Mar 202211:00 > 12:38 2 komentarja
Stavka v vzgoji in izobraževanju
Žiga Živulović/BOBO

Generalni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je predstavil odločitev o stavki v vrtcih, šolah in na fakultetah. Pojasnil je, da je ponovna aktivacija stavke odvisna od odgovorov političnih strank na stavkovne zahteve. Odgovore pričakujejo do 5. aprila.

Glavni odbor sindikata vzgoje in izobraževanja (Sviz) je sprejel odločitev o nadaljevanju stavke. Generalni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je na novinarski konferenci pojasnil, da bodo političnim strankam, ki bodo sodelovale na volitvah, poslali stavkovne zahteve. Pričakujejo, da bodo stranke odgovore poslale do 5. aprila. “Glavni stavkovni odbor jih bo pogledal in presodil, kako nadaljevati glede stavke. Tudi volitve niso nepremostljiva ovira,” je povedal.

To pomeni, da Sviz ne izključuje ponovnega zaprtja vrtcev, šol in fakultet še pred državnozborskimi volitvami, ki bodo 24. aprila. Odločitev bo namreč odvisna od odgovorov (koalicijskih) strank.

“Vlada zavestno zmanjšuje pomen pedagoškega dela”

Štrukelj je danes ocenil, da aktualna vlada že celoten mandat zavestno in ciljano zmanjšuje pomen pedagoškega dela v Sloveniji. Po njegovem mnenju bi morala biti glavna prioriteta Slovenije, da prebivalstvo izobrazi bolje kot druge države. “Ta vlada je naredila radikalen obrat od tega. Sporočilo te vlade je, da vzgoja in izobraževanje nista prihodnost te države,” je menil.

Plače zaposlenih v vzgoji in izobraževanju so stranska škoda, ki nastaja zaradi takšnega vladnega odnosa, je nadaljeval. Poudaril je, da rast teh plač zaostaja za rastjo plač nekaterih drugih poklicnih skupin v javnem sektorju.

“Brutalno zavajajoča tehnika”

Vlada se o tem ne želi pogovarjati, čeprav ji zakon narekuje, da bi se v primeru napovedi stavke morala pogajati s sindikati, je razložil. Namesto tega želi vlada počasno rast plač prikriti z “brutalno zavajajočo tehniko objavljanja napačnih podatkov o najvišjih 50 plač v vzgoji in izobraževanju“, je zatrdil Štrukelj.

“Vlada sicer izrecno priznava, da obstajajo plačne anomalije, vendar vztraja, da se o njih ne bo pogajala,” je dejal. “S tem pa sporoča, da ji je vseeno za več kot 12.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki prejemajo minimalno plačo. Pomočnice vzgojiteljic, kuharice, hišniki, spremljevalci gibalno oviranih otrok, poslovni sekretarji, tajnice … tem vlada pravi, da zanjo ne obstajajo.”

Spor zaradi neposrednega prenosa

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so 9. marca začeli splošno stavko, ker se vlada ni odzvala na osem stavkovnih zahtev s poudarkom na dvigu plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilu povečanih delovnih obremenitev.

Reprezentativni sindikati so na dan stavke dobili vabilo ministrstva za izobraževanje na pogovor, a se ga nato niso udeležili, saj se niso strinjali z neposrednim prenosom srečanja, pri čemer je vztrajalo ministrstvo. Sviz je zato ostal v stavki.

“Agresivni, a neuspešni pritiski na stavkajoče”

Štrukelj je povedal še, da so bili stavkajoči deležni pritiska, kakšnega še ni bilo, čeprav so v šolah in vrtcih v preteklosti stavkali že velikokrat. “Povsem jasno je bilo čutiti pritiske na stavkajoče in poskuse nevtralizacije stavke s strani oblasti,” je dejal. Poudaril je, da so ti pritiski v nasprotju z ustavno pravico do stavke.

Po njegovih besedah je pritisk izvajala vlada ter nekatere občine, ki jih vodijo osebe, blizu strankam, ki sestavljajo vlado. “Ti napori so bili izrazito agresivni, a neuspešni. Stavkalo je najmanj toliko ljudi, kot se jih je za stavko odločilo, ali celo več. To kaže, kako velika je bila odločenost in težnja po ohranjanju elementarnega dostojanstva, ki ga je vlada postavila na preizkušnjo,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje