“Val 202 je ta hip obsojen na pot po spirali, katere dno je irelevantnost”

Slovenija 15. Dec 202312:05 6 komentarjev
val 202
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Nevzdržne razmere na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) so dosegle tudi radijsko stran. Kako hudo je stanje znotraj hiše, je z zapisom opozoril odgovorni urednik Vala 202 Nejc Jemec, ki je med drugim poudaril, da zaradi slabe finančne situacije nekaterih zdajšnjih sodelavcev programa naslednje leto ne bo več mogoče slišati na njihovih valovih.

Največja medijska hiša je v resnih finančnih težavah, ki so dosegle tudi radio. Kako hudo je stanje znotraj hiše, je z objavo, med drugim objavljeno na družbenem omrežju Facebook, opisal odgovorni urednik Vala 202 Nejc Jemec.

Čeprav radijski program po njegovih besedah dosega visoke številke poslušalcev, višji so tudi dosegi v digitalnem okolju in oglaševalski prihodki, leta ne morejo zaključiti v pozitivnem vzdušju. Programski in finančni načrt Vala 202 za naslednje leto namreč napoveduje, da bo program ostal brez pomembnega dela sredstev, ki jih namenjajo zunanjim sodelavcem, službenim potem, produkcijskim dogodkom in športnim pravicam, je opozoril Jemec.

Poleg nižjih sredstev bo na program vplival tudi kadrovski načrt, saj Jemec pravi, da ta v praksi popolnoma onemogoča zaposlovanje. Kadrovsko podhranjenost dodatno povečujejo odhodi sodelavcev in študentov, dolgotrajne bolniške odsotnosti ter manko internega kadra, ki bi lahko nadomestil te odhode. Kolegom, ki zaradi premajhnega števila zaposlenih opravljajo nadure, pa teh po sklepu uprave ne sme izplačati, niti napovedati. Sodelavci naloge vseeno opravljajo, največkrat v prostem času.

“Naš vsakdan so že leta iskanje sinergij, pogajanja za nižje cene, prijave na evropske razpise, izboljševanje razmerja med vložkom in izkupičkom pri projektih, vsako leto višji načrt prihodkov. Rezerve smo počrpali,” je zapisal Jemec.

Finančna izčrpanost se bo poznala na programu

Posledice finančne izčrpanosti zavoda se bodo drugo leto močno poznale na programu Vala 202, je dodal. “Nekaterih dozdajšnjih sodelavcev ne boste več slišali. Določene oddaje bodo v programu redkeje. Manj pogosto se bomo družili v živo, velja tudi za koncerte. Določenih uspehov slovenskih športnikov preprosto ne bomo mogli pospremiti.”

Zaradi programskih sprememb je Jemec v programskem načrtu za leto 2024 napovedal nižjo poslušanost radia, domneva pa tudi, da bo situacija vodila do nižanja prihodkov, zato ukrepom RTVS težko reče varčevanje. Letos bo Val 202, ki zaposluje dva odstotka delovne sile na RTVS, ustvaril približno 13 odstotkov oglasnih prihodkov medijske hiše. Oglasni prihodki so tudi pomemben del Vala 202, saj predstavljajo tri četrtine proračuna radia, RTV prispevek predstavlja manjšinski delež.

RTV SLO
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

“Val 202 je ta hip obsojen na pot po spirali, katere dno je irelevantnost,” je zapisal Jemec. “Kar se je že zgodilo posameznim enotam RTV Slovenija, nikakor ne nujno po njihovi lastni krivdi, se zdaj dogaja še enemu od preostalih otokov relativne normale. Bojim se, da to ne bo slabo le za poslušalce in ustvarjalce Vala 202, temveč za RTV Slovenija v celoti.”

Do konca leta na RTVS 10,5 milijona izgube

RTVS je imela do oktobra 7,2 milijona evrov izgube, letošnje leto pa naj bi po ocenah končali z 10,5 milijona evrov izgube. Zaradi slabe finančne situacije so na zavodu razmišljali o ukinitvi več oddaj in programov, in sicer informativnega programa drugega programa TVS, Radia Si, regionalnega programa radia in televizije Koper, regionalnega programa radia in televizije Maribor, mediateke, založniške dejavnosti RTVS in prenehanje predvajanja radijskih programov na srednjem valu. Med potencianimi ukrepi za izboljšanje situacije je tudi progresivno znižanje plač tako, da je skupni privarčevani znesek enak znižanju povprečne plače za en in za dva plačna razreda.

Slab finančni položaj je začela reševati tudi vlada, ki je s prerazporeditvijo pet milijonov evrov s proračuna na urad za narodnosti zagotovila financiranje programov narodnosti.

Poleg že preusmerjenih petih milijonov naj bi vlada v naslednjem letu zavodu za financiranje programov narodnosti namenila še dodatnih deset milijonov evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje