Premier Golob: Včerajšnji posnetki so povedali vse

Slovenija 23. Okt 202315:21 > 15:50 26 komentarjev
Robert Golob
Robert Golob. (Foto: STA/VLADA/FLICKR)

V koalicijskih strankah SD in Levica po nedeljskem razkritju televizije POP TV o domnevnem podkupovanju, izsiljevanju, sumu korupcije, favoriziranju in spornih javnih razpisih družbe Dars pričakujejo ukrepanje pristojnih organov. "To, kar spremljamo zadnje čase, je predvsem padanje okostnjakov iz omar prejšnje vlade," ocenjujejo v Levici. Po besedah prvaka NSi Mateja Tonina so nedeljska razkritja predvsem delo za policijo.

POP TV je v nedeljo objavil posnetek, v katerem davčni svetovalec Rok Snežič prejema 5.000 evrov. Kot jim je povedal žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom.

“Razkritja medijske hiše POP TV glede družbe Dars kažejo na indice kaznivih dejanj, zato je v prvi vrsti na pristojnih organih, da te indice obravnavajo,” so zapisali v SD.

Kot je v DZ dodal poslanec Jani Prednik, politika v tej zgodbi nima kaj iskati. “Tu morajo svoje delo opraviti institucije, ki so za to pristojne,” je poudaril in dodal, da bi bilo karkoli prejudicirati vnaprej nepošteno do vseh vpletenih.

V Levici menijo, da gre za padanje okostnjakov iz omar prejšnje vlade, ob čemer so spomnili še na škandal urada za preprečevanja pranja denarja, ki je pod vodstvom tedanjega direktorja Damjana Žuglja leta 2021 na podlagi anonimke sprožil eno najbolj obsežnih preiskav bančnih računov v državi. “Očitno so tisti, ki so sodelovali v prejšnji vladi, uporabljali precej dvomljive prakse,” je v DZ najnovejša razkritja komentiral poslanec Levice Matej T. Vatovec.

V stranki pozivajo, da vsi preiskovalni organi resno pogledajo “te stvari” in “raziščejo, kaj se je zares dogajalo”.

Matej Tašner Vatovec
Denis Sadiković/N1

Kot je poudaril Vatovec, je treba imeti glede takšnih stvari ničelno stopnjo tolerance, pri čemer je izpostavil, da bi lahko zadevo obravnavala tudi parlamentarna komisija za nadzor javnih financ. “Če se izkaže, da gre za neke povezave, ki so vodile v korupcijo, je to verjetno eden največjih političnih škandalov v zadnjem desetletju,” je še dejal Vatovec in ga primerjal z afero nekdanjega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, ki je obtožen lažnega pričanja pred parlamentarno komisijo glede afere Ibiza.

“Mislim, da so včerajšnji posnetki povedali vse,” pa se je na razkritja kratko odzval premier Robert Golob.

Snežič naj bi namreč po poročanju POP TV žvižgaču dejal, da ima na Darsu “kompletno oblast nad posli”, in sicer prek treh ljudi, med drugim predsednika uprave in nekdanjega podpredsednika NSi Valentina Hajdinjaka. Žvižgač je ob tem zatrdil, da je bila podkupnina potrebna, če si želel delati za Dars, sicer da si bil izločen.

Na vprašanje, ali je Snežič govoril, da je to denar za stranko SDS Janeza Janše, ki je bil v času posnete finančne transakcije premier, je odgovoril pritrdilno. V SDS so očitke danes zavrnili in poudarili, da Snežič nikoli ni pridobival sredstev za SDS. Očitke sta zanikala tudi Hajdinjak in Snežič.

Vatovec je še dejal, da bi se lahko vlada sestala kot skupščina Slovenskega državnega holdinga (SDH). “Mislim, da bi se lahko sestala in tudi predebatirala o tem, ali so ljudje, ki so trenutno na položajih, ustrezni za opravljanje dela, začenši z nadzorniki Darsa,” je dejal.

SDH
Žiga Živulović jr./BOBO

SDH je sicer na sestanek že pozval Darsovo upravo in nadzornike. Sestanek bo v torek, namen je dobiti vse potrebne informacije, so sporočili iz SDH.

Tudi policisti so po poročanju portala 24ur.com že obiskali medijsko hišo POP TV. Zaprosili so za predajo dokumentacije in posnetkov. Med drugim naj bi jih zanimala identiteta žvižgača, ki pa je zaradi zaščite vira ne bodo razkrili. “Bomo pa policiji predali vso dokumentacijo, ki je v javnem interesu,” so še zapisali na portalu.

Tonin: Domnevne nepravilnosti na Darsu delo za policijo

Nedeljska razkritja so po besedah prvaka NSi Mateja Tonina predvsem delo za policijo. “NSi bo svoj prispevek naredila s tem, da bomo temo obravnavali na parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ,” je ob delovnem obisku na Koroškem dejal prvak stranke.

“Obstaja podjetnik, ki je poskušal podkupovati zaposlene na Darsu, tega posla seveda ni dobil in zdaj je to razgalil,” je prispevek komentiral prvi mož NSi.

Meni, da gre predvsem za delo za policijo, s temi stvarmi pa bi se morala ukvarjati tudi Slovenski državni holding in Komisija za preprečevanje korupcije.

Matej Tonin
N1 / Denis Sadiković

“NSi bo svoj prispevek naredila s tem, da bomo to temo obravnavali na parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ,” je ob robu delovnega obiska vodstva in poslanske skupine NSi na Koroškem dejal Tonin in poudaril, da se mu zdi “absolutno nesprejemljivo, da nekateri podjetniki poskušajo do poslov priti s podkupovanjem”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje