Več znanega o pogoju PCT v šolah, a ostajajo številna vprašanja

Koronavirus 12. Avg 202117:25 > 17:33 0 komentarjev
Osnovna šola
Žiga Živulovič jr./BOBO

Za mlajše od 18 let naj bi bilo testiranje brezplačno, pogoj PCT naj bi se na fakultetah preverjal s čitalci QR kod na vhodih. Čeprav je o začetku šolskega leta jasnega več, pa imajo ravnatelji še vedno več vprašanj kot odgovorov.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je predstavil nove informacije o predlogih ukrepov, s katerimi naj bi čim bolj omejili širjenje okužb v vrtcih, šolah in na fakultetah.

Po njegovih besedah se lahko zapiranju šol tokrat izognemo ne glede na to, kakšna bo epidemiološka slika. Treba pa bo zagotoviti spoštovanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), je poudaril. Ponovno je pozval k cepljenju in posebej prosil šolnike, naj z zgledom pripomorejo k dvigu precepljenosti.

Delovni obisk državnega sekretarja pri ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja v ZD Cerknica.

Državni sekretar Franc Vindišar je danes, v četrtek, 12. 8. 2021, obiskal Zdravstveni dom Cerknica. Na delovnem obisku se je na temo cepljenja sestal s predstavniki zdravstvenih domov v regiji (Cerknica, Ilirska Bistrica, Postojna). Po sestanku podaja tudi izjavo za medije.

Posted by Vlada Republike Slovenije on Thursday, August 12, 2021

Čitalci QR kod ob vhodih

Pogoj PCT naj bi zagotovo veljal samo za zaposlene ter za študente. Na vprašanje, kako se bo izpolnjevanje pogoja preverjalo, je Vindišar omenil elektronske čitalce na vhodih v stavbe. “Ne bomo nastavljali policistov, varnostnikov na vhodih. Vsak od nas se mora zavedati, da če želi vstopiti v predavalnico, v učilnico, bolnišnico, zdravstveni dom ali na nogometno tekmo, in je tam zahtevan pogoj PCT, je to treba spoštovati. Preverjanje je samo dodatek,” je povedal.

S tem bi se ponovno odprla vprašanja, ki so se pojavila ob odloku za preverjanje PCT pogoja v lokalih. Takrat je tudi premier Janez Janša ocenil, da je preverjanje učinkovito samo, če se istočasno preverja, ali PCT potrdilo res pripada osebi, ki ga predloži.

V rdeči fazi, ki jo utegne Slovenija doseči že v začetku septembra, naj bi bil pogoj PCT obvezen tudi za dijake. Do takrat naj bi se samotestirali. Samotestiranje naj bi priporočili tudi učencem višjih razredov osnovnih šol.

Ravnatelji razočarani zaradi pomanjkanja pojasnil

Glede vladnih ukrepov je še veliko nejasnosti in predstavniki ravnateljev ne skrivajo razočaranja nad tem, da še niso dobili odgovorov. “To je preseglo vse meje. Ves čas opozarjamo, da morajo biti ukrepi jasni in da moramo biti o njih obveščeni pravočasno,” je dejal predsednik združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan. “Bodisi za njih nismo dovolj pomembni bodisi ne vedo, kako naše delo poteka,” pa ocenjuje predsednica zveze srednjih šol in dijaških domov Fani Al Mansour.

“Urnike že pripravljamo. Informacije bi potrebovali sredi julija,” je pojasnila.

Danes dopoldne so se Pečan, Al Mansour ter še dva predstavnika ravnateljev sestali z ministrico za izobraževanje Simono Kustec. Dogovorili so se samo, da bodo odgovore iskali na sestankih naslednji teden.

Na ministrstvu za izobraževanje pričakujejo, da bodo odprta vprašanja razrešena “v teh dneh”. “Odlok ministrstva za zdravje, ki bo urejal PCT pogoj, je v pripravi. Pričakujemo, da ga bo vlada obravnavala v prihodnjem tednu,” so zapisali. Na druga vprašanja niso odgovorili.

Nezadovoljstvo zaradi plačila testiranja

Medtem pa so rešitve, ki so bolj jasne, že naletele na nasprotovanja. V študentski in dijaški organizaciji so že protestirali proti predlogu, da bodo morali polnoletni dijaki in študenti za testiranje plačati sami. V obeh organizacijah so pojasnili, da podpirajo obveznost pogoja PCT, pričakujejo pa, da bo še vedno zagotovljena možnost brezplačnega testiranja. Testiranje naj bi stalo 12 evrov.

Očitno je tudi, da ravnatelji ne bodo kar tako pristali na stališče, da mora obvezno testiranje zaposlenih plačati delodajalec. “Delodajalci v izobraževanju nimamo denarja, da bi to pokrili,” pravi Fani Al Mansour, “to bi morala kriti država.” Enako po njenem velja za vse dijake. “Če testiranje ne bo brezplačno, mladi iz socialno šibkejših družin ne bodo hodili v šolo,” pojasnjuje.

Problemi zaradi testiranja na 48 ur

Nova pravila glede testiranja bodo za šole breme že zato, ker bo testiranje veliko pogostejše kot doslej. V preteklem šolskem letu so se morali namreč testirati enkrat tedensko.

“Usklajevanje urnikov je zahtevno že zato, ker organiziramo pouk v mehurčkih,” pravi ravnateljica III. Gimnazije Maribor Marija Lešer. “Ne predstavljam si, kako bo, če bodo morali nekateri učitelji vsaka dva dneva na test.”

Kaj bo s tistimi brez pogoja PCT?

Mnogim se zdi zelo pomembno tudi vprašanje, kaj bo s tistimi zaposlenimi, dijaki in študenti, ki pogoja PCT ne bodo izpolnjevali. V preteklem šolskem letu profesorji, učitelji in vzgojitelji, ki se niso testirali, niso smeli izvajati vzgoje in izobraževanja v živo. Velikih problemov takrat zaradi tega ni bilo, nam je povedalo več ravnateljev.

Pečan pravi, da je slišal za en primer, ko so delavko zaradi zavračanja testiranja odpustili. Ne spomni se več, na kateri šoli se je to zgodilo, ve pa, da je sodišče odpoved ocenilo za nezakonito. Po njegovem to še potrjuje, kako pomembni so jasni, dobro napisani in pravočasni ukrepi.

Ravnatelj, ki zavrača testiranje

V prejšnjem šolskem letu je testiranje zavračal ravnatelj osnovne šole Prebold Peter Žurej. Zdravstveni inšpektorat mu je po naših informacijah zato izdal več odločb. “Postopki še niso zaključeni, zato jih ne bom komentiral,” nam je odgovoril Žurej. Kako bo ravnal v novem šolskem letu, ni želel povedati.

“Vseskozi ga opozarjamo, naj ravna v skladu z ukrepi in priporočili pristojnih,” pravi predsednik sveta osnovne šole Marjan Golavšek. O ravnatelju bodo razpravljali na prihodnji seji, je dejal, a njegove razrešitve ne pričakuje. “Dvomim, da imamo pravno podlago za to,” je pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!