Velik del mestnih svetnikov Arsenoviču očita samovoljo in neprimerno obnašanje

Slovenija 07. Sep 202314:28 2 komentarja
Saša Arsenović
Foto: Miloš Vujinovič/BOBO

Sedem svetniških skupin v mariborskem mestnem svetu je v skupni izjavi opozorilo na županovo "samovoljno" neizvajanje sklepov mestnega sveta. Skupine, ki predstavljajo 31 od skupno 45 mestnih svetnikov občine, od župana med drugim zahtevajo vpogled v finančno stanje občine. Župan se na to še ni odzval.

V izjavi, ki jo je danes posredovala v javnost Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR), so podpisniki spomnili, da je mestni svet najvišji organ odločanja o vseh zadevah v okviru pravic in dolžnosti občine in je pristojen za nadzor nad delom župana, podžupanov in občinske uprave, zlasti glede uresničevanja odločitev mestnega sveta.

Če kakšne odločitve mestnega sveta ni mogoče izvršiti, mora župan po poslovniku mestnega sveta predlagati njegovo razveljavitev ali predlagati nov sklep. “Drugačno ravnanje predstavlja samovoljo, ki ne pritiče našemu univerzitetnemu mestu Maribor, prav tako pa mu ne more biti v ponos neprimerno obnašanje občinskega vodstva/funkcionarjev, saj se tako trgajo skupne vezi in cefra zaupanje vseh nas, ki smo soodgovorni za boljši jutri naših občanov,” so zapisale svetniške skupine LPR, SDS, Gibanja Svoboda, SD, Liste kolesarjev in pešcev, Stranke mladih – Zeleni Evrope ter Levice.

Od župana zahtevajo vpogled v vso dokumentacijo, ki se nanaša na očitke o domnevnih hujših kršitvah pravic zaposlenim na mestni občini s strani funkcionarjev, domnevno podžupana Sama Petra Medveda in vodje kabineta župana Jelke Vrečko. Terjajo tudi sklic seje mestnega sveta, na kateri bodo obravnavali rebalans proračuna za letos, ter vpogled v stanje zapadlih terjatev in nasploh finančno stanje občine.

Za neuresničene sklepe mestnega sveta, med katerimi navajajo ukinitev razpisa za štipendije in neizplačilo obveznosti iz pogodb s športnimi društvi, zahtevajo obrazložitve in predloge razveljavitev oz. novih sklepov. Župan pa naj predstavi tudi časovnico sprejemanja proračuna za prihodnje leto, “za katerega je bila sprejeta zaveza vodstva občine, da se bo pripravljal skupaj z mestnim svetom”, še piše v skupni izjavi.

Na odziv župana na omenjeni zapis STA še čaka. Saša Arsenovič, ki je na lanskih volitvah osvojil drugi županski mandat, je bil tarča ostrih kritik političnih strank v mestnem svetu že ob sprejemanju občinskega proračuna na začetku leta ter pred začetkom poletja, ko je občina zmanjšala proračunska sredstva za šport, kulturo, mlade in socialo.

Prejšnji mesec se je nanj vsul nov plaz kritik zaradi napovedane ukinitve občinskih štipendij za nadarjene in pritožb nekaterih zaposlenih na mestni občini zaradi domnevno neprimernega vedenja podžupana Medveda in vodje kabineta župana Vrečko. Slednja je pred dvema tednoma sporočila, da je podala odpoved delovnega razmerja, tako kot podžupan pa tudi ona zavrača očitke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje