Verbund kljub odločitvi sodišča krivdo za poplave na Dravi še naprej zanika

Slovenija 03. Okt 202210:40 0 komentarjev
Milos Vujinovic/BOBO

Avstrijska družba Verbund po poročanju Večera napoveduje pritožbo na sodbo mariborskega sodišča v primeru Rancarskega društva Malečnik. Vsakršno krivdo za škodo v poplavah leta 2012 Verbund še naprej zanika. V sodnih postopkih medtem vztraja še približno 50 oškodovancev.

Zaradi škode, ki so jo leta 2012 povzročile uničujoče poplave reke Drave, so različni oškodovanci iz Slovenije vložili skupno okoli 80 tožb, s katerimi so od upravljavca hidroelektrarn na reki Dravi v Avstriji, družbe Verbund, zahtevali skupno za 107 milijonov evrov odškodnin. V sodnih postopkih proti podjetju vztraja 50 od prvotnih 80 oškodovancev.

V prvi – čeprav še ne pravnomočni – sodbi proti avstrijskemu podjetju je mariborsko sodišče razsodilo v prid oškodovancem, Rancarskemu društvu Malečnik. S tem je prepoznalo odgovornost Verbunda za poplavni dogodek, a podjetje krivde še vedno ne priznava. Kot so v Verbundu dejali za časnik Večer, odločitve sodišča še niso popolnoma preučili, “a na trenutni stopnji preučevanja se kažejo upravičeni razlogi za pritožbo”.

Primeri so razpršeni po treh slovenskih sodiščih in še v Avstriji, namesto skupnega postopka, ki bi vsaj ugotavljal krivdo, še piše Večer in dodaja, da v drugih primerih proti avstrijskemu podjetju ne kaže tako dobro, kot v primeru malečniškega društva.

Verbund je sicer s sodišč v Mariboru in na Ptuju prejel tudi več sodb in odločitev, ki so mu v prid. Pri avstrijski družbi, kot so še dodali v pisnem odgovoru, še naprej poudarjajo, da ne sprejemajo nobene odgovornosti v povezavi s poplavljanjem reke Drave v letu 2012.

Kazenski postopek proti podjetju je bil v Avstriji, kljub temu da so veliko škodo utrpele tudi tamkajšnje vasi, ustavljen, poroča Večer. Čeprav so krivdo zaradi nepravilnega praznjenja jezu tudi avstrijski izvedenci pripisali podjetju, se je, kot piše Večer, kasneje izkazalo, da so delavci praznili jez po državnih protokolih, ki pa so bili zelo zastareli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!