V tožbah proti Verbundu sprejetih že več odločitev, nekatere pravnomočne

Slovenija 29. Sep 202217:34 0 komentarjev
Milos Vujinovic/BOBO

V tožbah, ki so jih zaradi posledic poplavljanja reke Drave leta 2012 različni oškodovanci v Sloveniji vložili proti avstrijski družbi Verbund, je bilo doslej sprejetih več odločitev. Med njimi so tudi sodbe, s katerimi so bili odškodninski zahtevki zavrnjeni in so že pravnomočne. Verbund odločitve preučuje, tudi sodbo, ki mu krivdo pripisuje.

Od obsežnega poplavljanja reke Drave bo 5. novembra minilo 10 let. Različni oškodovanci iz Slovenije so zaradi posledic poplavljanja reke vložili skupno okoli 80 tožb, s katerimi so od upravljavca hidroelektrarn na reki Dravi v Avstriji, družbe Verbund, zahtevali skupno za 107 milijonov evrov odškodnin. A zdaj kaže, da so medtem nekateri prizadevanja za pridobitev odškodnin opustili, v nekaterih primerih pa je obstajala zakonska podlaga za združitev postopkov pred slovenskimi sodišči.

Največ tožb obravnavata mariborsko okrožno in okrajno sodišče, se pa s tem ukvarjajo tudi sodišča na Ptuju in v Slovenj Gradcu.

Čeprav je pred dnevi odmevala prva sodba, ki je krivdo za poplavni val pripisala Verbundu, se je izkazalo, da je bilo doslej v postopkih pred slovenskimi sodišči, kjer je tožen Verbund, sprejetih že več odločitev.

Verbund ne sprejema odgovornosti

Na gospodarskem oddelku mariborskega sodišča sta bili izdani dve sodbi, s katerima sta bila odškodninska zahtevka zavrnjena. Obe sodbi sta že pravnomočni. Končanih je tudi devet zadev pravdnega oddelka, in sicer v petih zadevah z odstopom zaradi nepristojnosti, ena zadeva je končana s sodbo, kjer je bil tožbeni zahtevek zavrnjen, v dveh zadevah je bil vložen umik, ena zadeva pa je bila ustavljena, so za STA pojasnili na mariborskem sodišču.

Na mariborskem okrajnem sodišču je bila nedavno v primeru tožbe Rancarskega društva Malečnik proti Verbundu izdana tudi vmesna sodba, ki je krivdo za poplavni val pripisala Verbundu. Ta sodba še ni pravnomočna, pritožbeni rok je še odprt.

Pričakovati je, da se bo Verbund na to vmesno sodbo pritožil. Kot so za STA pojasnili pri avstrijski družbi, so vmesno sodbo prejeli in jo glede na obsežno obrazložitev še preučujejo, lahko pa že rečejo, da obstajajo utemeljeni razlogi za vložitev pritožbe.

Verbund je sicer s sodišč v Mariboru in na Ptuju prejel tudi več sodb in odločitev, ki so mu v prid. Pri avstrijski družbi, kot so še dodali v pisnem odgovoru, še naprej poudarjajo, da ne sprejemajo nobene odgovornosti v povezavi s poplavljanjem reke Drave v letu 2012.

Ptujsko sodišče zavrnilo štiri tožbene zahtevke

Medtem je štiri tožbene zahtevke v torek z razglasitvijo sodb zavrnilo tudi ptujsko sodišče. Tako odločitev je sprejelo, ker tožeče stranke – gre za občine Ormož, Gorišnica, Cirkulane in Videm pri Ptuju -, zastopane po isti pooblaščenki, “niso dokazale, niti niso podale zadostne trditvene podlage, s katero bi utemeljile obstoj škode, njene višine ter aktivne stvarne legitimacije tožečih strank”, so za STA pisno pojasnili na ptujskem sodišču.

V dveh drugih zadevah, kjer je prav tako tožena stranka Verbund, je ptujsko sodišče tožbo s sklepoma zavrglo, sklepa še nista pravnomočna. V še dveh zadevah je sodišče tožeči stranki pozvalo k odpravi nepopolnosti tožbe, v eni zadevi je bil opravljen poravnalni narok in prvi narok za glavno obravnavo. V treh zadevah ptujsko sodišče narokov še ni razpisalo.

Pri vseh omenjenih postopkih s ptujskega sodišča gre za zadeve na gospodarskem oddelku, je pa na tem sodišču odprtih še 17 zadev tudi na pravdnem oddelku.

Tudi na gospodarskem oddelku okrožnega sodišča v Mariboru še obravnavajo osem tovrstnih sporov. Na pravdnem oddelku okrožnega sodišča pa je v teku 29 zadev. Pri Okrajnem sodišču v Mariboru sta v teku še dve zadevi.

Postopki potekajo tudi pred slovenjgraškima sodiščema. Pred okrožnim sodiščem je v teku šest postopkov, pred okrajnim pa dva. Postopki še niso zaključeni, so pa v fazi izvajanja dokazov z izvedenci hidrološke in meteorološke stroke, so pojasnili na sodišču.

Odškodnino zaradi škode na državni infrastrukturi od Verbunda terja tudi država. “Pogajanja z Verbundom še potekajo, zato v tem trenutku konkretnejših informacij glede vsebine pogajanj ne moremo razkrivati. Pojasnjujemo pa, da se je zaradi menjave vlade v tem času zamenjala tudi sestava delovne skupine,” so za STA pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!