Vlada bo pri sproščanju ukrepov “rezervirana”

Koronavirus 02. Jun 202105:25 > 08:47 0 komentarjev
Odprtje gostinskih lokalov
Borut Živulovič/BOBO

Sedemdnevno povprečje števila okužb je v Sloveniji padlo pod 300, zato je pričakovati, da bo vlada na seji sprostila nekatere ukrepe. Ker pa se je epidemiološka slika v zadnjih dneh nekoliko poslabšala, bi lahko imelo to vpliv na sproščanje.

Vlada se bo sestala na redni seji, na kateri bo razpravljala o sproščanju ali morebitnih spremembah ukrepov za zamejitev epidemije covida-19. Trenutno so v veljavi ukrepi, ki so predvideni za rumeno fazo epidemije.

Večina regij je zelena, v rumenem le še tri

Sedemdnevno povprečje števila okužb z novim koronavirusom je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v ponedeljek 275. Ker je to število padlo pod 300, je s tem izpolnjen pogoj za prehod v zeleno fazo. Od 12 statističnih regij jih je večina že v zeleni fazi, tri regije (osrednjeslovenska, primorsko-notranjska in posavska) ostajajo v rumeni.

Kaj predvideva zelena faza?

Načrt sproščanja ukrepov za zeleno fazo predvideva odpravo omejitev po vsej državi, še vedno pa bodo veljali splošni higienski ukrepi in prepoved obratovanja barov in diskotek. Ohranja se tudi pogoj PCT (dokazilo o prebolelosti covida-19, cepljenju proti covidu-19 ali negativen izvid testa).

načrt sproščanja ukrepov
Vlada RS

Po zeleni fazi pa pridemo v belo fazo, je prejšnji teden za N1 povedala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Ta “bela faza” še ni natančno določena, predvidoma pa bomo vanjo vstopili, ko bo sedemdnevno povprečje potrjenih okužb padlo pod 50, je dejala. V tej fazi bi se lahko nato odprli tudi diskoteke in bari pod pogojem PCT. 

Projekcija: epidemija upada vse počasneje

Institut Jožef Stefan (IJS) v svoji projekciji ugotavlja, da epidemija upada vse počasneje, mogoče celo stagnira. Kot pravijo, to ni dobro, saj smo po merilih EU še vedno krepko v rdeči fazi. Na IJS ocenjujejo, da je reprodukcijsko število (R) približno 0,94, pred tednom dni pa je bilo približno 0,75. Negotovost ocene je zaradi spremembe trenda velika, dodajajo.

“Rezervirano razmišljanje” na seji vlade

Aktualne epidemiološke podatke je včeraj komentiral tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je spomnil, se je reprodukcijsko število z 0,7 povzpelo na 0,9, morda celo 0,95. Zato je po njegovih besedah, čeprav smo v zeleni fazi in da nam je šlo v zadnjem času izredno dobro, pomembno, da vztrajamo pri ukrepih.

Ker se je reprodukcijsko število povečalo, pa bodo tudi “razmišljanja” na seji vlade “verjetno nekoliko rezervirana”, je napovedal minister.

Minister za zdravje Janez Poklukar
Bobo

V Sloveniji je bilo z enim odmerkom cepiva do zdaj cepljenih 666 tisoč ljudi ali 31,6 odstotka prebivalstva, z vsemi odmerki pa 416.000 ali 19,8 odstotka prebivalstva.

Zdravstveni dom Celje v tem tednu omogoča cepljenje proti covidu-19 tudi brez predhodnega naročila. Danes se bodo posamezniki brez naročanja lahko cepili s cepivom proizvajalca Pfizer/BioNTech, v četrtek pa s cepivom proizvajalca Moderna.

Po evropskih kriterijih smo še vedno v rdeči fazi

Glede na semafor EU, ki upošteva 14-dnevno incidenco na 100 tisoč prebivalcev, je Slovenija še vedno v rdeči fazi, pravijo na IJS. Pri nas 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev trenutno znaša 203, za prehod v evropsko oranžno fazo pa bi morala pasti pod 150.

Na IJS ocenjujejo, da bi lahko ob enakem trendu razvoja epidemije v oranžno fazo prešli v drugi polovici junija. Opozarjajo pa, da je negotovost ocen zaradi spremembe trenda velika.

Še strožji je pogoj za prehod v evropsko zeleno fazo epidemije – 14-dnevna incidenca mora pasti pod 25.

Slovenija med najslabšimi v EU

Podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) kažejo, da ima Slovenija eno najslabših epidemioloških slik v EU. Glede na podatke ECDC je 14-dnevna incidenca novih primerov v Sloveniji 264,43, kar je največ med sosednjimi državami. V Italiji ta znaša 135,77, v Avstriji 115,77, na Hrvaškem 229,49, na Madžarskem pa 101,95.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!