Vlada in Fides o mediaciji. Kdaj bi se ta lahko začela?

Slovenija 18. Mar 202420:36 0 komentarjev
Zdravnik v kliničnem centru
Foto: Foto: Bor Slana/BOBO

Vladna pogajalska skupina in zdravniški sindikat Fides so na današnjem sestanku ob prisotnosti mediacijskega centra odvetniške akademije Odvetniške zbornice Slovenije pripravili predlog dogovora o mediaciji. Obe strani morata najprej izhodišča preveriti na svojih organih. Če bo dogovor sklenjen, se bo mediacija začela prihodnji teden.

Vodja mediacijskega centra Iris Pensa v izjavi za medije vsebinskih podrobnosti ni želela razkrivati, saj da je pri mediaciji izredno pomembno načelo zaupnosti. “Mi smo se pogovarjali o samem postopku, kako bo tekla mediacija, katera so ta osnovna načela mediacije in kako se bo potem izvajala, o sami vsebini spora se danes nismo pogovarjali,” je pojasnila. Kot je bilo razumeti, se tako niti o morebitni zamrznitvi stavke danes še niso pogovarjali.

Vladna stran si namreč želi, da v času trajanja mediacije zdravniki svoje delo opravljajo v polnem obsegu, je v četrtek povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. V petek je dodatno pojasnila, da pri polnem obsegu dela ne gre za število opravljenih ur, ampak da se izvajajo vse zdravstvene storitve, ne samo nujne. V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides pa so medtem v preteklosti poudarili, da razloga za zamrznitev stavke v času mediacije ne vidijo. Mediator še ni izbran. “Naš mediacijski center je predlagal neke mediatorje, ampak spet gre za samo vsebino dogovora, o kateri ne bi želela dajati izjav,” je poudarila Pensa.

S strankami so se odločili, da do odločitve, ali bo mediacija potekala ali ne, strani ne bosta dajali drugih izjav za medije. Na vprašanje, koliko časa običajno trajajo mediacije, je dogovorila, da je to odvisno od primera do primera. Nekatere stvari so lahko rešene v eni uri, lahko pa traja mediacija tudi eno leto ali dlje, je pojasnila.

S spletne strani mediacijskega centra odvetniške zbornice je sicer razvidno, da je plačilo dela mediatorja sestavljeno iz pavšalnega zneska in nagrade za uspeh in pripravo sporazuma. Po tarifi mediacijskega centra v primerih, ko gre za spor med pravnimi osebami, stranke za mediacijo plačajo pavšalni znesek v višini 600 evrov. Ta znesek zajema do šest mediacijskih ur. Vsaka nadaljnja začeta ura mediacije se obračuna po ceni 80 evrov na uro. V primeru uspešno zaključene mediacije se obračuna še nagrada za uspeh in pripravo sporazuma v višini 300 evrov. V primeru posebej zahtevnih zadev se lahko pavšalni znesek in nagrada povečata po objavljeni tarifi.

Fides je danes vstopil v 10. teden stavke, ki je že pred časom postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji. Sindikat zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!