Vlada podaljšala ukrep pomoči za nakup hitrih testov do 28. februarja

Gospodarstvo 27. Jan 202215:39 > 15:53 0 komentarjev
Hitri testi
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je zaradi slabšanja epidemiološke slike podaljšala ukrep pomoči za nakup hitrih antigenskih testov za samotestiranje, in sicer do 28. februarja. Zakonska podlaga omogoča podaljšanje ukrepa, ki v osnovi velja do 31. januarja, najdlje za pet mesecev. To je prvo enomesečno podaljšanje.

Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, ki med drugim ureja pomoč za nakup hitrih antigenskih testov, določa veljavnost ukrepa do 31. januarja z možnostjo podaljšanja najdlje za pet mesecev.

Vlada je zaradi slabšanja epidemiološke slike sprejela sklep o podaljšanju izvajanja ukrepa za obdobje enega meseca, in sicer do 28. februarja.

Upravičenec do pomoči za nakup hitrih testov je pravna ali fizična oseba javnega ali zasebnega prava. Višina pomoči se določi glede na število delavcev in oseb, ki opravljajo delo pri delodajalcu in se po predpisih morajo testirati.

Znesek pomoči na delavca za februar 2022 je 30 evrov. Sklep začne veljati s 1. februarjem.

Vlada je odločila tudi o prerazporeditvah in razporeditvah pravic porabe v letošnjem državnem proračunu. Med drugim bo ministrstvo za zdravje 6.330.626,96 evra prerazporedilo, da bi zagotovili nakup zdravil, distribucijo cepiv, storitve cepljenja in pokrivanja stroškov klicnega centra, 35.954.240,38 evra prerazporejenih sredstev pa bo namenjenih hitremu testiranju.

111. redna seja vlade
111. redna seja vlade (Vir: Kabinet predsednika vlade)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!