Vlada popustila kmetom: kaj jim je obljubila, da so odpovedali proteste?

Slovenija 18. Mar 202415:51 7 komentarjev

V kmetijskih organizacijah so, potem ko je vlada pozitivno odgovorila na šest od sedmih njihovih zahtev, odpovedali za torek napovedan protest. S kmetijskim ministrstvom so podpisali dogovor o nadaljnjem sodelovanju pri reševanju zahtev, pri čemer pa opozarjajo, da možnost protesta ostaja, če obljube ne bodo izpolnjene.

Kot smo v nedeljo poročali na N1, so kmetje odpovedali napovedani torkov protest kmetov v Ljubljani, saj so na sestanku z ministrstvom za kmetijstvo prejeli pozitiven odgovor na večino svojih zahtev.

Z ministrico Matejo Čalušić so v ponedeljek podpisali dogovor o nadaljnjem tvornem sodelovanju o protestnih zahtevah. Dogovor s kmetijskimi organizacijami se nanaša na sedem ključnih točk, ki predstavljajo izhodišča za nadaljnja pogajanja, je v izjavi za medije v Ljubljani povedala Čalušić. “Z današnjim podpisom se naše delo ne le nadaljuje, ampak tudi začenja na drugačen način,” je dejala.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič je dodal, da se je s sporazumom, ki so ga podpisali s kmetijsko ministrico, seznanila tudi vlada na današnji dopisni seji. V njem se je med drugim zavezala, da bodo izplačila za ukrepe kmetijske politike za letošnje leto izplačana v časovnih rokih, ki so veljali v preteklih letih.

Roman Žveglič
Roman Žveglič. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Kot enega najbolj ključnih delov dogovora je Žveglič izpostavil dogovor o protokolu umeščanja vodne infrastrukture pri vodnih zadrževalnikih in ostalih objektih na način, da se pri tem kar maksimalno ščiti kmetijska zemljišča. Vlada je kmetom obljubila, da jih bo pri postavljanju suhih zadrževalnikov, zaradi katerih so bili kmetje iz Savinjske doline že na cestah, bolj upoštevala. Dogovor tako zahteva celostno presojo vplivov tako na okolje kot na kmetije, pridelke ter zdravje ljudi in živali na območju zadrževalnika. Nadalje so se dogovorili še, da se pri morebitnem posegu na kmetijsko zemljišče opravita individualna presoja in sanacijski načrt za vsako posamezno kmetijo.

Obenem je vlada kmetom obljubila, da bo material, ki ga med poplavami naplavi voda, z njihovih njiv odstranila država ali jim vsaj povrnila stroške za to.

Prav tako se kmetom zdi pomemben dogovor, da bodo lahko letos tudi nove kmetije vstopile v kmetijsko-okoljske ukrepe. Kot je povedal Žveglič, so dobili tudi zavezo o tvornem sodelovanju pri zakonu o dohodnini, kjer si kmetje želijo izvzem izplačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost iz obdavčitve.

Skupne rešitve za zdaj še niso našli pri problematiki pristojbin za vzdrževanje gozdnih cest. Te plačujejo njihovi lastniki, država in lokalne skupnosti, uporabljajo jih pa vsi, je poudaril Žveglič. Sedaj iščejo rešitev, kako bi zadevo uredili bolj pravično, a kot je opozoril Žveglič, bi to težavo kmetje radi rešili že zadnjih deset let, zato je nemogoče pričakovati, da bi do rešitve prišlo letos.

Prav tako ostaja odprto vprašanje težava divjih zveri, ki zahajajo na kmetijska zemljišča. Kvotni odstrel za medveda še naprej ostaja, si pa kmetje želijo, da bi ga dosegli tudi pri volku. V prid kmetom pa je zagotovilo ministrstva za naravne vire in prostor, da naj bi se vloge za izredne odstrele tam, kjer prihaja do škodnih primerkov, pospešile in odobrile že po prvem škodnem primeru.

Če rezultatov ne bo, je možnost protesta spet na mizi

Kmetje so napovedali, da bodo dali vladi mesec dni časa za uresničitev vsaj dela obljub. Če prvih rezultatov v tem času ne bo, bo možnost protesta spet na mizi. Če sporazum, ki so ga podpisali danes, ne bo izvršen, se bodo iz sporazuma umaknili in šli na “štartno točko”, je obljubil Žveglič. Obenem je pohvalil delo kmetijskega ministrstva, ki da se v primerjavi z ostalimi socialnimi partnerji s kmetijskim resorjem pogaja pospešeno in z opaznim napredkom.

Uradna odpoved protesta pa “seveda ne pomeni, da jutri ali kak drug dan ne bo kakšnih protestov, ampak ne v naši organizaciji”. Vendarle pa je Žveglič kmete pozval, naj bodo še naprej enotni, saj bo vsakršna akcija na lastno pest zmanjšala pogajalsko moč predstavnikov kmetov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje