Vlada Rdečemu križu in Karitasu namenja 10 milijonov za prizadete v poplavah

Slovenija 05. Avg 202317:19 0 komentarjev
Čiščenje posledic poplav, Nazarje, 5. 8. 2023
Čiščenje posledic poplav, Nazarje, 5. 8. 2023 (FOTO: Borut Živulović/BOBO)

Da bi lahko vlada čim prej pomagala ljudem, prizadetim v poplavah, je na današnji seji potrdila nekatere spremembe zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Deset milijonov evrov je namenila tudi humanitarnima organizacijama, ki v teh težkih časih pomagajo prebivalcem v stiski.

Vlada je na seji sprejela napovedane spremembe zakona o odpravi posledic naravnih nesreč.

Prav tako je vlada za prebivalce prizadetih območij namenila 10 milijonov evrov, sredstva bosta prejeli humanitarni organizaciji Rdeči križ in Karitas, vsaka po pet milijonov. Organizaciji pa bosta nato razpolagali s prejetimi finančnimi sredstvi.

V nedeljo odprte trgovine

Kot smo že pisali, je država prižgala zeleno luč za nedeljsko odprtje trgovin z živili, tehničnim blagom in otroško opremo.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je po seji povedal, da bo sprejeti zakon omogočil, da bodo prizadete občine vnaprejšnja nakazila denarja za izvedbo nujnih sanacijskih ukrepov do 20 odstotkov predhodno ocenjene škode. Tako bo denar nakazan, še preden bo sprejeta končna ocena škode.

Slovenija bo sicer zaprosila tudi za pomoč iz evropskega solidarnostnega sklada, saj je po besedah premierja Roberta Goloba najhujša naravna nesreča v zgodovini Slovenije prizadela več kot dve tretjini države, škoda pa bo verjetno presegla 500 milijonov evrov.

Da bo Sloveniji pomagala Evropska unija, je zagotovil tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!