Kaj sprememba pomeni zame: položnice, trajniki in prekinitev zavarovanja

Slovenija 13. Apr 202318:55 34 komentarjev
položnica, dopolnilno
N1

S septembrom se obeta preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni prispevek. Preverili smo, kaj bo sprememba za zavarovance pomenila v praksi.

Kot smo razkrili na N1, je včeraj poslanska skupina Svoboda vložila predlog sprememb krovnega zdravstvenega zakona, s katerimi želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje (DZZ), kot ga poznamo. Če bo predlog sprejet, komercialnim zavarovalnicam ne bi več plačevali premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Namesto tega bi zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) plačevali tako imenovani pavšalni obvezni zdravstveni prispevek.

Preverili smo, kaj bo sprememba za zavarovance pomenila v praksi.

Kdaj bo zakon predvidoma začel veljati?

Novela zakona se bo predvidoma začela uporabljati 1. septembra letos. Če bo res tako, bo zadnje plačilo ‘starega’ dopolnilnega zavarovanja za avgust.

Nekateri zavarovanci plačajo premijo za celo leto vnaprej. Operativne podrobnosti zakona se bodo še spreminjale v zakonodajnem postopku. Kako bodo ti zavarovanci dobili povrnjeno preplačilo, še ni določeno.

Ali bodo zavarovalnice kljub napovedani spremembi dvignile premijo, kot so napovedale? Ali moram do septembra plačevati (dražje) dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

“Te podražitve se ne bodo zgodile,” so zagotovili v koaliciji. Vlada je na petkovi dopisni seji sprejela uredbo o zamrznitvi cen DZZ, ki bo veljala od 1. maja do uveljavitve novega zakona, predvidoma septembra. Pri vseh treh zavarovalnicah, Vzajemni, Triglavu in Generaliju, bo premija do septembra ostala na zdajšnji ravni, to je največ 35,67 evra.

Koliko bo zavarovanje stalo po novem?

Pavšalni obvezni zdravstveni prispevek se bo plačeval v enotnem fiksnem znesku 35 evrov. Predvidoma ga bodo valorizirali (uskladili) enkrat letno, pri čemer bi se upoštevala rast povprečne bruto plače v Sloveniji v preteklem letu. Prvič bi to storili marca 2025. Toda do takrat bo že izpeljana zdravstvena reforma, ki bo uvedla drugačen, bolj solidaren sistem, in bo ta prispevek ukinjen, obljublja vlada.

Kaj če doslej nisem plačeval dopolnilnega zavarovanja?

Tisti, ki doslej niso bili dopolnilno zavarovani, bodo po novem za zdravstveno zavarovanje plačevali 35 evrov na mesec več. Tako bomo krepili javno zdravstveno blagajno, so poudarili v koaliciji. Po njihovih ocenah je prebivalcev, ki niso dopolnilno zavarovani, okrog pet odstotkov. “Ne bomo se ukvarjali s tistimi, ki se jim je doslej temu iz različnih razlogov uspelo izogniti. Ker solidarna družba pomeni, da vsi prispevamo,” je o tem dejal premier Golob.

V Gibanju Svoboda so še pojasnili, da bodo v času sprejemanja zakona poskušali ugotoviti, kdo so tisti, ki dopolnilnega zavarovanja doslej niso plačevali, in kaj so razlogi za to, ter jih vključili v nov sistem.

Dopolnilnega zavarovanja v naslednjih mesecih ne nameravam več plačevati. Ali bo to vplivalo na višino premije za obvezni zdravstveni prispevek?

V koaliciji so poudarili, da želijo ohraniti število zavarovancev, in torej preprečiti, da bi zaradi podražitev ljudje zavarovanje nehali plačevati.

Do začetka uporabe novele še vedno velja zakonodaja, po kateri zavarovanec, ki preneha plačevati dopolnilno zavarovanje, ostane brez polnega kritja zdravstvenih storitev in mora zanje doplačevati. Več o tem lahko preberete v članku Kaj se zgodi, če se odrečete dopolnilnemu zdravstvenemu zavarovanju.

Ker je v zakonu določen fiksni znesek premije 35 evrov, sklepamo, da neplačevanje zdajšnjega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bo vplivalo na višino novega prispevka.

Ali bom tudi novi prispevek plačeval s s položnico?

Za večino zavarovancev se s spremembo ukinja mesečno plačevanje položnic in vzpostavlja avtomatiziran sistem, pravijo v Gibanju Svoboda. Tisti, od kogar dobivate dohodek (plačo, pokojnino), bo po spremembi od tega odvedel prispevek v višini 35 evrov, ki bo šel v blagajno ZZZS.

Prek položnic oziroma direktnega nakazila ZZZS bodo novi prispevek plačevali samozaposleni. Njihovo mesečno plačilo za obvezno zdravstveno zavarovanje v zdravstveno blagajno bo tako za 35 evrov višje.

Mi bodo novi prispevek trgali od plače?

Da. Novi prispevek v višini 35 evrov bo delodajalec nakazal ZZZS od vaše neto plače.

bolezen, bolnišnica, ženska, čakalnica, bolniška postelja, pacientka, bolnica
PROFIMEDIA

Mi bodo novi prispevek trgali od pokojnine?

Da. Če ste upokojenec, ki je doslej premijo eni od treh zavarovalnic plačeval sam, na primer s položnico ali trajnikom, bo po novem premijo za vas poravnal Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz), jo nakazal ZZZS, vaša izplačana pokojnina pa bo za 35 evrov nižja.

Tudi upokojenci, ki doslej niso imeli urejenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, bodo po novem prejeli za 35 evrov nižjo pokojnino.

Zpiz že zdaj poravnava premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri treh zavarovalnicah za več kot 210.000 oseb, ne glede na znesek izplačanega pokojninskega prejemka, pravijo na ministrstvu za delo. Za te  praktičnih sprememb ne bo, le Zpiz bo mesečno 35 evrov namesto eni od treh zavarovalnic nakazal ZZZS.

Predlog zakona ne posega v institut najnižje pokojnine oziroma izračun pokojninskega prejemka, še pojasnjujejo na ministrstvu za delo.

Ali bom imel zaradi spremembe nižjo neto plačo?

Da. Tudi za tiste, ki dobivajo minimalno plačo, bo ta zdaj (neto) 35 evrov nižja. Inštitut 8. marec je v svojem odzivu na spremembo zapisal, da “ker bo nadomestilo pomenilo 35-evrsko znižanje neto plač delavcev, predvidevamo, da bo minimalna neto plača izjema”.

Na ministrstvu za delo so pojasnili, da se v skladu z zakonom o minimalni plači ta določi v bruto znesku in trenutno znaša 1.203,36 evra. “Morebitne nove ali dodatne dajatve (prispevki, davki …) na višino tega zneska neposredno ne vplivajo in ostaja enak. Če gre za dajatve na strani delavca, pa se posledično zniža njegov neto prejemek, ki pa je odvisen tudi od drugih osebnih okoliščin (otroci, invalidnost, starost, drugi dohodki …),” pravijo na ministrstvu. “V praksi trenutno predlagana sprememba dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ob ohranitvi zneska ne bi spremenila dejanskega razpoložljivega dohodka delavcev, saj se spreminja zgolj način plačila. Danes ta znesek poravnajo delavci sami, v prihodnje pa naj bi ga v njihovem imenu odvedel delodajalec,” so zapisali in poudarili, da je bil predlog zakona šele vložen v proceduro in se lahko še spreminja.

Predlagana novela zakona predvideva, da se bo novi obvezni zdravstveni prispevek plačeval po isti analogiji, kot to danes velja za obvezno zdravstveno zavarovanje. Prispevki se bodo plačevali zavodu za zdravstveno zavarovanje, ki bo imel nadzor nad njihovim obračunavanjem in plačevanjem.

Sem prejemnik denarne socialne pomoči, vojni veteran, zapornik … Kako bo po novem krito moje zdravstveno zavarovanje?

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za nekatere skupine krije državni proračun. To so priporniki, zaporniki, mladoletniki v prevzgojnem domu, pacienti na obveznem psihiatričnem zdravljenju ter obveznem zdravljenju odvisnosti od alkohola in drog. Proračun krije razliko tudi za socialno ogrožene, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev denarne socialne pomoči, in po njih zavarovane družinske člane. Prav tako proračun krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje za vojaške in civilne vojne invalide ter vojne veterane in žrtve vojnega nasilja.

V zgornjih primerih bo tudi novi prispevek kril proračun.

Sem brezposeln, prijavljen pri zavodu za zaposlovanje in dobivam nadomestilo za brezposelnost. Kdo bo zame plačal novi prispevek?

Prispevke za brezposelne osebe, ki prejemajo nadomestilo, obračuna in odvede zavod za zaposlovanje. Tudi za novi prispevek bo tako.

Kdo bo plačeval novi prispevek za otroke in mlade?

Zdravstvene storitve za otroke, učence in študente do 26. leta, ki se redno šolajo, v celoti plača obvezno zdravstveno zavarovanje. Prav tako krije tudi storitve za otroke in mladostnike z motnjami v telesnem in duševnem razvoju ter z nezgodno poškodbo glave in okvaro možganov. Tudi novega prispevka te skupine ne bodo plačevale. Zdravstvene storitve zanje bodo še naprej krite iz obveznega zavarovanja.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačujem s trajnikom. Kaj moram storiti?

Odgovora na to vprašanje še nimamo. “Izvedbeni del plačevanja zneska zdravstvenega prispevka bo v času zakonodajnega postopka stvar dogovora med vsemi deležniki – zlasti bo pomemben dialog z zavodom za zdravstveno zavarovanje, ki bo glavni izvajalec zakona, pri čemer bomo iskali način, ki bo kar najbolj učinkovit in razbremenjujoč tako za zavarovance kot izvajalce,” pravijo v Gibanju Svoboda in dodajajo, da bodo na morebitna vprašanja in dileme, ki se bodo pojavljali, v postopku odgovorili z ustreznimi dopolnili (amandmaji).

Ali bo sprememba vplivala na moje pravice?

“Absolutno ne,” je danes zagotovil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Pravice iz zdravstvenega varstva se ne bodo spremenile.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje