Vodstvo RTV protest zaposlenih enači z vdorom zanikovalcev koronavirusa v studio

Slovenija 06. Sep 202215:24 30 komentarjev
RTVS
Zajem zaslona RTVS

Po protestu zaposlenih na TV Slovenija, ki so se ob zaključku ponedeljkovega Dnevnika voditeljici Jasmini Jamnik pridružili v studiu, se je odzvalo vodstvo RTV. Zaposlene so v izjavi primerjali s skupino zanikovalcev obstoja koronavirusa pod vodstvom Ladislava Trohe, ki je pred letom dni vdrla v televizijski studio.

“V vodstvu RTV Slovenija obžalujemo, da je del zaposlenih včeraj osrednjo informativno oddajo izkoristil za lastno agitacijo oziroma promocijo svojih idej,” so zapisali v odzivu na včerajšnji protest dela zaposlenih na RTV. “S tem dejanjem so se posamezniki povsem izenačili s skupino aktivistov pod vodstvom Ladislava Trohe, ki je lani septembra vdrla v studio javnega zavoda in na nedopusten način poskušala poseči v programski čas,” so še zapisali v izjavi in ocenili, da je takšno ravnanje nesprejemljivo in obsojanja vredno, saj si nihče ne sme prilaščati programskega časa javnega medija za lastne, parcialne interese.

Spomnimo, da so pred letom dni zanikovalci obstoja koronavirusa, ki so vsakodnevno protestirali pred stavbo RTV, vdrli v studio, od koder jih je morala odvleči policija.

V današnji izjavi je vodstvo RTV še zapisalo, da je “vdor” dela zaposlenih v studio nerazumljiv, “ker ni za to prav nobenih razlogov”. “Še več: posamezni uredniki in voditelji RTV Slovenija dajejo izjave, da se v uredništvu izvaja cenzura, vršijo pritiski in grožnje, ob tem pa ne navedejo niti enega primera ali dokaza, da bi vodstvo lahko ukrepalo zoper takšna nesprejemljiva ravnanja, če do njih dejansko prihaja. Prav nasprotno, do vodstva prihajajo informacije, da se posameznike, ki ne želijo participirati pri takšnih obsojanja vrednih vdorih v studio, žali in stigmatizira,” so dodali. Ob tem so omenili tudi “skrb vzbujajoče zapise” Društva novinarjev Slovenije (DNS), ki sistematično obsojajo vse na RTV, ki vestno opravljajo svoje delo in “ne želijo sodelovati v tovrstnih zlorabah”.

Iz DNS so namreč včeraj posredovali izjavo v imenu zaskrbljenih ustvarjalcev vsebin na RTV, v kateri so opozorili na stopnjevanje pritiskov vodstva na zaposlene, na premestitve in grožnje. Opozorili so tudi, da se zaradi prisotnosti kolegov v studiu ob koncu oddaje, ki jo je vodil Saša Krajnc, po naročilu direktorja televizije Uroša Urbanije zoper te kolege pripravljajo disciplinski ukrepi. Med drugim so zapisali še, da se “napovedujejo tudi nove menjave na uredniških in voditeljskih mestih osrednjih informativnih oddaj, torej neargumentirano nadomeščanje neposlušnih s poslušnimi kadri”.

Včerajšnji protest so v vodstvu RTV označili za “izrazito zavajanje javnosti ter posledično izvajanje pritiska na politiko, da se ta vmeša v delovanje avtonomnega zavoda, kar je nedopustno ter nezakonito in o čemer bo vodstvo obvestilo domačo in tujo javnost”. Gledalkam in gledalcem so se za potezo opravičili, zaposlene pa znova pozvali, naj težav ne rešujejo na očeh javnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje