Vodstvo RTV sporoča svetu: Presežek odhodkov nad prihodki je izguba, ne dobiček

Slovenija 27. Jun 202311:56 6 komentarjev
Andrej Grah Whatmough
Andrej Grah Whatmough (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Vodstvo RTV Slovenija je zavrnilo ponedeljkove navedbe sveta javnega zavoda o finančnem stanju. Svet je v sporočilu za javnost zapisal, da je vodstvo o finančnem stanju navedlo več polresnic in da zavod leta ne bo končal s presežkom odhodkov nad prihodki, temveč izgubo. Danes pa je vodstvo sporočilo, da nikoli ni zapisalo, da bo ob koncu leta javni zavod imel dobiček. "Naj pojasnimo, presežek odhodkov nad prihodki ni dobiček, pač pa je izguba."

Vodstvo RTV Slovenija (RTVS) je zanikalo navedbe Sveta RTVS o finančnem stanju. Svet je namreč v ponedeljek opozoril, da je vodstvo v sporočilu o javnosti navedlo več “polresnic in zamolčalo nekatera bistvena dejstva”.

Med drugim so zapisali: “Vodstvo tudi trdi, da naj bi RTVS leto 2023 predvidoma končala s presežkom odhodkov nad prihodki. A po oceni, ki smo jo prejeli v poročilu, naj bi RTV konec leta ne imela dobička, temveč kar za 6,3 milijona evrov izgube.”

Vodstvo: Presežek odhodkov nad prihodki je izguba

Vodstvo zavoda na navedbe Sveta RTVS odgovarja, da nikoli niso zapisali, da bo imel javni zavod konec leta dobiček. “Prav nasprotno, zapisali smo: RTV Slovenija bo predvidoma leto končala s presežkom odhodkov nad prihodki, pri čemer ima nova uprava precej možnosti za izboljšanje poslovanja. Naj pojasnimo, presežek odhodkov nad prihodki ni dobiček, pač pa je izguba,” je sporočilo vodstvo.

rtvs
Borut Živulović/BOBO

Ponovno so navedli tudi razloge za to in dodali, da gre za zunanje dejavnike, na katere vodstvo nima vpliva. “To so dvig plač v javnem sektorju, ki je zavod letos stal dodatnih pet milijonov evrov, dvig cen električne energije, ki so na ravni zavoda višje za pet milijonov evrov glede na leto 2021, ter dvig preostalih stroškov zaradi inflacijskih gibanj,” so zapisali.

Vodstvo je opozorilo še na nezmožnost izvajanja kadrovskega prestrukturiranja zaradi omejenih pooblastil, kar je posledica uveljavitve novega zakona o RTV Slovenija. “Vodstvo RTVS je vlado večkrat obvestilo o zaostrenih finančnih razmerah, s katerimi se zavod sooča, in pozvalo k sistemski ureditvi ustreznega financiranja največjega kulturnega zavoda in javnega medijskega servisa v državi,” so zapisali.

Prihodki presegli planirano vrednost

Vodstvo je opozorilo, da zavod ni zadolžen. “Tudi za izplačilo regresa za letni dopust ni potreboval nobenega posojila, tako kot je bila to praksa preteklih let.”

Predsedniku Sveta RTV Goranu Forbiciju vodstvo očita, da je zamolčal, da so v prvih petih mesecih leta prihodki od RTV prispevka in ostali komercialni prihodki presegli planirano vrednost, trend pa se bo nadaljeval tudi skozi leto. “Zavod je v istem obdobju realiziral tudi velike prihranke na fiksnih in variabilnih stroških, in sicer kar v višini dveh milijonov evrov. Izkazalo pa se je tudi, da je bila prodaja delnic Eutelsata Communications zelo dobra poslovna odločitev, saj tržna cena delnic vse od izvedene prodaje vztrajno pada,” je sporočilo vodstvo.

Ocenili so, da je pisanje predsednika Sveta RTVS o devetmilijonski izgubi javnega zavoda ob koncu leta neodgovorno in ne temelji na strokovnih finančnih ocenah. “Še več, prepričani smo, da bo imela nova uprava vse vzvode in potrebno strokovno znanje, da bo planirani rezultat konec leta boljši od zdaj planiranega.”

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje