Svet RTVS: Vodstvo zavajalo o finančnem stanju, kaže na 9-milijonsko izgubo

Slovenija 26. Jun 202319:09 37 komentarjev
Uroš Urbanija in Andrej Grah Whatmough
Uroš Urbanija in Andrej Grah Whatmough, (Foto: Borut Živulovič/Bobo)

Vodstvo RTV Slovenija, ki se mu čas na položaju izteka, se je v sporočilu za javnost pohvalilo, da je javni zavod letos posloval bolje od finančnega plana. Da to ne drži, so ugotovili svetniki RTVS. Poudarili so, da je vodstvo navedlo več polresnic in zamolčalo nekatera bistvena dejstva. Nominalno boljši poslovni izid naj bi bil posledica predčasne prodaje delnic Eutelsata. Svetniki so na podlagi podatkov ugotovili, da bo imela vsaj za 6,3 milijona, verjetneje pa za 9 milijonov evrov izgube.

Vodstvo RTV Slovenija na čelu z v. d. generalnega direktorja Andrejem Grahom Whatmoughom se je prejšnji teden v sporočilu za javnost pohvalilo, da je javni zavod “v prvi polovici leta posloval bolje od finančnega plana”. Finančne izzive zavoda naj bi predstavljal le dogovor o zvišanju plač v javnem sektorju, na katerega pa vodstvo nima nobenega vpliva.

Da to ne drži, so ugotovili svetniki RTVS, ki so nedavno začeli delo v novi sestavi. Podrobneje so preučili številke in dokumente, ki jim jih je predalo vodstvo zavoda. “V sporočilu za javnost je vodstvo navedlo več polresnic, hkrati pa tudi zamolčalo nekatera bistvena dejstva glede poslovanja v prvem petmesečju in finančnih projekcijah do konca leta,” so svetniki poudarili v sporočilu, pod katerega je podpisan predsednik sveta Goran Forbici.

V sporočilu za javnost je vodstvo zapisalo, da je RTV Slovenija od januarja do maja 2023 poslovala bolje od načrta. Zamolčali pa so, da je bil nominalno boljši poslovni izid dosežen zaradi predčasne prodaje delnic Eutelsat Communications, pravijo svetniki. “Prodaja je bila v poslovnem načrtu predvidena šele v decembru, brez nje pa bi bil končni rezultat petmesečnega obdobja za približno milijon evrov slabši od načrta. Izkazani presežek torej ni posledica boljšega poslovanja, temveč izključno posledica spremenjene časovne dinamike,” so opozorili svetniki.

A ne le to. Delnice so bile prodane tudi po bistveno nižji ceni, kot je bilo načrtovano. Ker so bile delnice prodane predčasno, pa bo RTV Slovenija utrpela dodatno škodo zaradi manjšega izplačila dividend. “Zaradi predčasne prodaje delnic bodo prihodki ob koncu leta okvirno 2,7 milijona evrov nižji od načrtovanih,” so po pregledu dokumentov izračunali svetniki. Da je prodaja teh delnic sporna, je konec marca ugotovilo tudi ministrstvo za kulturo.

eutelsat
Profimedia

Manjši zaslužek od oglaševanja

Vodstvo v sporočilu za javnost ni niti z besedo omenilo oglaševanja, ki poleg prispevka pomeni pomemben vir sredstev za delovanje javnega zavoda. “Prihodki iz oglaševanja zaostajajo za 10 odstotkov za načrtovanimi, namesto za 7,3 milijona jih je bilo le za 6,6 milijona evrov,” so opozorili svetniki. Svetniki razloga za nižje prihodke niso navedli, bi pa ti lahko bili povezani s padcem gledanosti televizijskih programov nacionalke v zadnjem času.

Vodstvo je sicer priznalo, da je zavod v prvih petih mesecih leta izkazoval 4,2 milijona evrov presežka odhodkov nad prihodki, a dodalo, da je to “za 1,7 milijona evrov bolje, kot je bilo predvideno v sprejetem finančnem načrtu.” Grah Whatmough je poudaril, da je presežek odhodkov nad prihodki nastal zaradi zunanjih razlogov, na katere vodstvo RTV Slovenija nima nobenega vpliva. Zunanji razlogi naj bi bili višje cene elektrike in inflacija, zvišanje plač v javnem sektorju, katerega del je tudi RTVS, pa tudi dejstvo, da ima vodstvo zaradi uveljavitve novega zakona omejena pooblastila (opravlja le tekoče posle) in zato ne more nadaljevati kadrovskega prestrukturiranja.

Svetniki so izračunali drugače – da so bili odhodki za 690 tisoč evrov višji od načrtovanih, načrte pa so najbolj presegli stroški dela, in sicer kar za 2,3 milijona evrov. “Vodstvo za občuten porast stroškov dela krivi dogovor med vlado in sindikati, torej dejavnik, na katerega naj ne bi imelo vpliva. A to ne drži,” so opozorili svetniki in pojasnili, da je bilo letošnje zvišanje plač že upoštevano v letnem načrtu.

televizija, denar
Profimedia

Kaj je torej razlog za 2,3-milijonsko zvišanje stroškov dela? “Prišlo je do drugih napredovanj, ki jih načrt ni predvidel v taki meri,” ugotavljajo svetniki. Med njimi so napredovanja na podlagi rednih letnih razgovorov, prerazporeditve zaposlenih na podlagi aneksov h kolektivni pogodbi, izstavitve pogodb o zaposlitvi ter vplivi različnih poravnav, “ki se dogajajo tudi v zadnjih tednih, čeprav vodstvo opravlja le tekoče posle,” so našteli. Vse to bo do konca leta v primerjavi z načrtom dodatno povišalo stroške dela vsaj za 4 milijone evrov.

Vodstvo je zatrdilo tudi, da bo RTV Slovenija leto 2023 predvidoma končala s presežkom odhodkov nad prihodki. Povsem drugače pa kažejo podatki in izračun svetnikov. “Po oceni, ki smo jo prejeli v poročilu, naj bi RTV konec leta ne imela dobička, temveč kar za 6,3 milijona evrov izgube. In še to samo pod pogojem, da bi prihodki in odhodki odslej sledili zastavljenemu načrtu,” so poudarili in dodali, da gre glede na vsa odstopanja v prvem petmesečju za neuresničljivo predpostavko. “Pričakovati je nadaljnje zaostajanje prihodkov in preseganje stroškov dela in realistično predvideti še za približno 3 dodatne milijone evrov slabši rezultat ter skupno izgubo okoli 9 milijonov evrov. Tako slabo RTV Slovenija ni poslovala še nobeno leto doslej,” so sporočilo zaključili svetniki.

Svet RTVS je sicer na današnji seji obravnaval postopek izbiranja predsednika in dveh članov uprave. Ta bo v skladu z novelo zakona o RTVS vodila zavod namesto generalnega direktorja. Razpis se bo iztekel v petek, nova uprava pa bo predvidoma začela delati sredi julija. Kandidati za predsednika uprave se bodo članom sveta predstavili 13. julija.

V zadnjem tednu je sicer v javnosti odmevala izredna odpoved delovnega razmerja urednici kulturnih oddaj Zemiri A. Pečovnik. Odpoved je dobila od vršilca dolžnosti direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije, ki sicer opravlja zgolj tekoče posle.

Vodstvo RTV Slovenija je v zadnjih mesecih, ko lahko opravlja zgolj tekoče posle, kupilo tudi vrsto grafik. Od lanskega decembra do začetka junija je RTV zanje odštela več kot 56.400 evrov (brez DDV).

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje