Vrnitev volilne pravice osebam pod skrbništvom: “To je korak v pravo smer”

Slovenija 07. Feb 202417:56 11 komentarjev
Volilna pravica za invalide
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Vrnitev volilne pravice osebam pod skrbništvom je za Slovenijo korak v pravo smer, je poudarila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Vrnitev volilne pravice osebam pod skrbništvom je za Slovenijo korak v pravo smer, je po delovnem posvetu o pripravah na volitve slovenskih poslancev v Evropski parlament dejala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Volilna pravica je ustavna pravica in čas je bil, da se Slovenija pridruži državam, ki te pravice ne pogojujejo z ničimer, meni.

“Zagovornik načela enakosti je pravilno ugotovil, da smo v to pravico posegali, in sicer pri tistih osebah, ki so imele intelektualno ali psihosocialno invalidnost oziroma oviranost. Gre za diskriminacijo na podlagi neke osebne okoliščine, to je invalidnosti. V Sloveniji ni več prostora za diskriminacijo,” je prepričana Klakočar Zupančič.

Izrazila je zadovoljstvo, da Slovenija v volilno pravico ne posega več, saj se je država zavezala demokratičnim standardom, kot je spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin vseh in vsakogar, ne glede na njihove osebne okoliščine.

Letošnje volitve v Evropski parlament bodo prve volitve, na katerih bodo lahko svojo volilno pravico uresničili vsi državljani Slovenije, je po posvetu dejal predsednika DS Marko Lotrič. Vrnitev aktive in pasivne volilne pravice vsem polnoletnim državljanom je še posebej pomembna, saj se je v zadnjih treh letih število oseb, ki jim je bila ta odvzeta, povečalo za kar 30 odstotkov, je dejal.

Spremembo zakona sta danes pozdravila tudi predstavnica predlagateljev Tereza Novak (Svoboda) in državni svetnik Danijel Kastelic. Slovenija s tem izpolnjuje tudi 29. člen konvencije združenih narodov o pravicah invalidov, ki jasno zapiše, da nikomur od invalidov ne sme biti vzeta volilna pravica, je dejal Kastelic.

Vrnitev volilne pravice je pozdravilo tudi več nevladnih organizacij. Pri spremembi zakona o volitvah DZ gre za majhen, a pomemben korak pri uveljavljanju človekovih pravic za osebe z motnjami v duševnem razvoju, je prepričana direktorica Zveze Sožitje Mateja De Reya.

Državni zbor je minuli teden soglasno sprejel novelo zakona o volitvah v državni zbor, ki je osebam, ki so pod skrbništvom in jim je bila sodno odvzeta volilna pravica, to pravico vrnil. Takšnih oseb je v Sloveniji okoli 4.000.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje