Vročina vabi v vodo, toda previdno! Alkohol je vzrok za več utopitev

Slovenija 25. Jun 202214:18 > 14:20 0 komentarjev
Kopanje reka Sora
BOBO

Vroči poletni dnevi vabijo k ohladitvi na bazenih, v rekah, jezerih in morju. Toda ob tem velja biti previden. Lani se je utopilo 25 oseb, letos že pet. Še posebej nevarno pa je, če v vodo skočite pregreti ali opiti, opozarja policija.

Stari jez na Soči pri Solkanu je priljubljen kraj za kopanje in uživanje ob vodi, ni pa uradno kopališče. Žal je Soča prav tam v zadnjih dveh letih zahtevala dve otroški življenji. Poleti 2020 je utopitvi desetletnika botroval nenadni dvig vodne gladine ob povečanju pretoka na hidroelektrarni Solkan. Junija lani pa se je med plavanjem po kajakaški progi utopil najstnik, ki se je z oblačili zataknil za leseni steber, nato pa ga je premagal močan rečni tok.

Urejena kopališča imajo upravljalca in reševalca iz vode, hitrost toka vode na njih pa ne sme presegati 0,3 m/s. Na neurejenih kopališčih se kopate na lastno odgovornost.

To območje v Solkanu ni uradno kopališče, ker je pretok Soče previsok, raven vode pa se spreminja tudi zaradi hidroelektrarne. Domačini so nasprotovali temu, da bi tam kopanje prepovedali.

So pa po tragičnih dogodkih župan Nove Gorice Klemen Miklavič, direktor Soških elektrarn Radovan Jereb in predsednik tamkajšnjega kajakaškega kluba Ivan Zagožen podpisali Sporazum o sodelovanju pri izvedbi ukrepov varstva pred utopitvami na tej lokaciji. “Lani smo dodali količke in namestili jeklenico, ki označuje začetek zelo nevarnega območja. Uredili smo tudi dostop za reševalni čoln. Dodali bomo še table, ki bodo posebej opozarjale na bližino hidroelektrarne, kar je pomembno zlasti za goste iz drugih krajev, ki tega območja ne poznajo,” je ukrepe povzel župan. Lani avgusta so z delom začeli tudi informatorji, ki ob Soči obiskovalce osveščajo o nevarnosti utopitve. Pred koncem šolskega leta pa so v osnovnih šolah izvedli predavanja za učence o tem, na kaj je treba biti pozoren, preden gremo v vodo. Izdelali so tudi brošuro in video, ki opozarjata na skrite pasti reke.

“Informatorji bodo na območju Starega jeza v Solkanu prisotni tudi v letošnji poletni sezoni, saj se je izkazalo, da so obiskovalcem, zlasti tistim, ki območja ne poznajo, v pomoč,” pravi župan, a poudarja, “da absolutne varnosti pred utopitvami ni, zlasti ne na divjih rekah, kot je Soča”. Na občini dodajajo, da se lahko prebivalci in obiskovalci v Novi Gorici ohladijo v letnem bazenu, ki je urejeno kopališče in kjer za varnost skrbi reševalec iz vode.

Občina Nova Gorica
Občina Nova Gorica

Nikar v vodo pregreti ali pijani

V letu 2019 se je v Sloveniji utopilo 14 oseb, leto pozneje 17, lani pa kar 25. Letos je bilo utopitev že pet. Precej utopitev je povezanih z alkoholom. Ta zmanjša razsodnost, zato lahko precenimo svoje sposobnosti in podcenimo nevarnost vode. Reka lahko deluje nedolžno, toda brzice skrivajo pasti. Poleg tega pa je lahko alkohol v kombinaciji s pregretostjo vzrok tudi za slabost, ki povzroči utopitev, ali celo infarkt. Policija opozarja:

– Nikoli ne plavajte s polnim, pa tudi ne s popolnoma praznim želodcem, po obilnem obroku počakajte najmanj dve uri, izogibajte se alkoholni pijači.

– Ne skačite v vodo, ko ste vroči in potni: telo se mora postopno privaditi na temperaturo vode.

– Pred plavanjem ne popivajte in s prijatelji ne stavite, da ste sposobni na primer preplavati bližnjo gramoznico.

– Ne skačite v motno vodo, v plitvine ali na neznanih mestih: neznane situacije so zelo nevarne.

– Upoštevajte vremenske razmere. Ne plavajte sami na daljših razdaljah: tudi zelo dobro utrjeno in izurjeno telo lahko premaga trenutna slabost.

Prav tako je lahko zelo nevarno kopanje na divjih kopališčih v rekah in jezerih ter v gramoznicah, predvsem zaradi različnih ravni gladine in vodnih vrtincev. Letos maja se je med skakanjem v reko Dravo v Rušah utopil 18-letnik, teden dni pred tem pa je v soboškem jezeru utonil 25-letnik. Prav tam, gre za priljubljeno kopališče Expano, sta poleti 2020 utonila dva moška, lani pa je reševalec pred utopitvijo rešil štiričlansko družino.

Po priporočilih NIJZ naj bi bila voda za skakanje globoka vsaj 270 cm.

Na policiji še posebej opozarjajo, da se na divjih kopališčih ne potapljamo in ne skačemo v vodo, ki je motna. “Še posebej na to opozarjamo otroke. Otroci, zlasti mlajši, popijejo med kopanjem precej vode, zato jih je treba neprestano opozarjati, naj se požiranju vode med plavanjem izogibajo, saj se lahko zastrupijo.”

Otroci se lahko utopijo tudi v plitvini

Da se otroci lahko utopijo tudi v plitvi vodi, zato jih nikoli ne puščajte brez nadzora, opozarjajo pri NIJZ. “Majhnega otroka imamo ves čas na dosegu roke, saj se lahko utopi že v nekaj centimetrih vode, ne da bi zaklical na pomoč. Napihljivi obroč, rokavčki ali jopič ne zagotavljajo varnosti, zato naj otroci pripomočke za plavanje uporabljajo le pod nadzorom odrasle osebe, ki zna plavati.”

Naloge varovanja otrok ne zaupajte starejšim otrokom, zanje je to prevelika odgovornost. Mnogo otrok se utopi ob navzočnosti starejših bratov ali sester, svarijo policisti.

V spodnjem videu je prikazano tudi, kako je treba poskrbeti za varnost v in ob domačih bazenih.

Tudi reševanje je lahko nevarno

Če nas začne odnašati tok in smo sami, poskusimo priplavati do kopnega. Reševanje drugega je lahko nevarno. Reševalec mora ostati miren in zbran, znati mora razumno gospodariti s svojimi močmi, posebno če pride v nevarnost tudi sam, pravijo pri policiji in svetujejo, da poskusite utapljajočega najprej reševati s kopnega tako, da mu ponudite palico, vržete vrv, konec obleke, desko, žogo ali podobno. Le če to ni mogoče, skočite v vodo. “Pred reševanjem slecite obleko in sezujte čevlje, potapljajočemu se vedno približajte od zadaj, nikoli od spredaj.”

Pravila za oživljanje utopljenca:
– Če je le mogoče, naj reševalec začne umetno dihanje z usti že v vodi, ko začuti tla pod nogami.
– Brž ko je utopljenec na suhem, ga je treba sleči do bokov. Na vsak način mu odpnite ovratnik in zrahljajte pas. Kadar opazite ovire v zgornjih dihalih, naglo odstranite iz utopljenčevega nosa, ust in žrela blato, pesek ali alge, prav tako tudi zobno protezo. Na možnost tujkov morate pomisliti, kadar čutite pri vpihavanju v dihalnih poteh odpor.
-Ne zamujajte se s poskusi odstranjevanja vode iz pljuč in drobnih sapnic. Voda iz nosa, ust, žrela, sapnika in večjih sapnic bo odtekla, če le za trenutek dvignete utopljenca v pasu tako, da glava z oprsjem visi navzdol.

– Položite utopljenca na hrbet, sprostite dihalno pot in takoj začnite z umetnim dihanjem usta na usta pri odraslih in usta na usta in nos pri otrocih.
– Če utopljenec ne kaže znakov življenja, je treba hkrati z umetnim dihanjem začeti tudi z zunanjo masažo srca.
– Če srce ne začne ponovno biti in če utopljenec ne začne sam dihati, ga je treba oživljati z umetnim dihanjem in zunanjo masažo srca, dokler ne kaže znakov življenja, dokler ne pride služba nujne medicinske pomoči oziroma dokler nismo povsem izčrpani. Prej sme prekiniti oživljanje le zdravnik.
– Postopek oživljanja: izvedemo pet začetnih umetnih vpihov, nato nadaljujemo z masažo srca in umetnim dihanjem v razmerju 30 : 2. Po eni minuti oživljanja pokličemo številko 112 in nadaljujemo z masažo srca in umetnim dihanjem.

– Utopljenca, ki se je zavedel, oblecite ali zavijte v suho obleko ali odejo, ker je izgubil mnogo toplote. Utopljenca skrbno opazujte. Na to pazite tudi med prevozom v bolnišnico! Nevarnost za utopljenca namreč še ni minila: dihanje lahko nenadoma zopet preneha. Zato ga vestno opazujte, dokler ga ne oddate zdravniku ali v bolnišnico. Vsakdo, ki se je utapljal in pri tem vdihnil nekaj vode, sodi v bolnišnico, čeprav ga ni bilo treba oživljati. Možni so namreč hudi pljučni zapleti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!