Informator ob Soči od danes opozarja o nevarnosti utopitve

Slovenija 03. Avg 202114:35 > 14:39 0 komentarjev
soča solkan, utopitev
Foto: PROFIMEDIA

Ob reki Soči je na območju t. i. Starega jezu v Solkanu danes delo začel informator, ki bo obiskovalce obveščal o nevarnosti utopitve. To je eden izmed ukrepov, ki jih predvideva sporazum za večjo varnost na območju Soče v Solkanu, so sporočili iz novogoriške občine.

Informator bo na lokaciji vsak dan, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih, med 10. in 19. uro. Oblečen bo v belo majico z logotipom Mestne občine Nova Gorica in napisom “INFORMATOR”, delo bo opravljal do konca avgusta.

Sporazum so pred začetkom kopalne sezone podpisali župan Mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič, direktor Soških elektrarn Nova Gorica Radovan Jereb in predsednik Kajak kluba Soške elektrarne Ivan Zagožen. Podpisniki so takrat poudarili, da absolutne varnosti pred utopitvami ni in je niti ne more biti zaradi same narave reke Soče.

Sprejeti ukrepi in dejavnosti varstva pred utopitvami so namenjeni zgolj relativnemu izboljšanju varnosti na tem področju. Dosežen sporazum pa kljub temu pomeni velik korak naprej pri sprejetih ukrepih v tem delu Soče. Po letošnjem testnem obdobju jih bo ovrednotila in po potrebi izboljšala posebna strokovna delovna skupina.

soča, solkan, nevarnost utopitve, utopitev
PROFIMEDIA

Kopalci se kopajo na lastno odgovornost

Na podlagi analize letos izvedenih ukrepov bo delovna skupina, v katero bodo svoje predstavnike imenovali vsi trije podpisniki, delo začela v septembru in do naslednje sezone pripravila izhodišča za trajnejšo rešitev za varstvo pred utopitvami na tem območju.

Podpisniki sporazuma s tem izpolnjujejo večino pričakovanj javnosti, politike ter lokalnega in poslovnega okolja glede skupnega sodelovanja pri reševanju problematike varstva pred utopitvami na tej lokacij v Solkanu. Gre za primer dobre prakse in sodelovanja med podjetjem, kajakaškim klubom in novogoriško občino v korist lokalnega prebivalstva in turistične dejavnosti na omenjeni lokaciji.

Lokacija Stari jez na Soči pri Solkanu, ki velja za tradicionalno mestno kopališče na reki, ni uradno kopališče, kot to določajo predpisi. To pomeni, da se na tem območju obiskovalci še vedno kopajo na lastno odgovornost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!