Vse manj zanimanja za uradniška delovna mesta

Slovenija 17. Jun 202309:01 4 komentarji
uradnik
Fotografija je simbolična (PROFIMEDIA)

Uradniški svet v poročilu o svojem delu za lani ugotavlja, da število prijav na razpisana delovna mesta položajnih uradnikov že več let upada. Razlog za to vidijo v sistemskih pomanjkljivostih ureditve najvišjih uradnikov na položajih v organih državne uprave.

Uradniški svet v poročilu za lani opozarja, da število prijav na razpisana delovna mesta uradnikov na položaju upada že več let. V letu 2022 se je na 66 objavljenih posebnih javnih natečajev prijavilo 128 kandidatov, kar v povprečju pomeni manj kot dva kandidata na posamezni natečaj.

Podrobnejša statistika kaže, da se v 1,5 odstotka primerov na natečaj ni prijavil nihče, v 51,5 odstotka se je prijavil en kandidat, v 25,8 odstotka primerov dva, le v 21,2 odstotka primerov pa trije ali več. Ugotovitve še kažejo, da se je v 78 odstotkih primerov na natečaj prijavil tudi trenutni vršilec dolžnosti, ki pa je bil v več kot polovici primerov objavljenih posebnih javnih natečajev tudi edini kandidat.

Vtis, da je uradnik na položaju izbran vnaprej

Razlogov za upad prijav kandidatov na razpisana položajna uradniška delovna mesta je po navedbah več.

Prvi razlog, ki ga izpostavljajo v poročilu, je zakonska ureditev, ki funkcionarju omogoča, da razreši uradnika na položaju brez obrazložitve v letu dni od nastopa funkcije oziroma položaja. Dodaten razlog pa vidijo tudi v imenovanju vršilcev dolžnosti, kar v javnosti ustvarja vtis, da je uradnik na položaju izbran vnaprej in da je postopek izbire pri uradniškem svetu le formalnost.

“K takšnemu vtisu po mnenju uradniškega sveta ne pripomorejo niti večkratna imenovanja vršilcev dolžnosti na iste položaje brez sprožitve posebnega javnega natečaja,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodaten razlog za upad prijav pa vidijo tudi v tem, da plače uradnikov na položaju zaostajajo za plačami kariernih uradnikov, prav tako je nizka višina izplačane odpravnine, ki uradniku na položaju pripada v primeru razrešitve brez razloga.

Kaj je Uradniški svet?

Uradniški svet je sicer neodvisen organ, katerega poglavitna naloga je, da z določanjem standardov strokovne usposobljenosti, meril za izbiro in metod preverjanja usposobljenosti skrbi za izbiro uradnikov na položaju, in sicer generalnih direktorjev in generalnih sekretarjev ministrstev, predstojnikov organov v sestavi in vladnih služb ter načelnikov upravnih enot.

Trenutni predsednik je Andrej Verhovnik Marovšek, njegova namestnica pa Helena Kamnar.

Za izvedbo izbire najvišjega uradnika na položaju uradniški svet imenuje posebno natečajno komisijo, ki pri prijavljenih kandidatih preveri ne le izpolnjevanje razpisnih pogojev, pač pa tudi njihovo primernost za imenovanje na določen položaj. Končna izbira pa je prepuščena funkcionarju.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje