Za delavskega direktorja RTVS se bosta v drugem krogu pomerila Pajek in Pavšer

Slovenija 26. Jul 202309:17 4 komentarji
RTVS
Žiga Živulović jr. /BOBO

Zaposleni na RTVS v prvem krogu neposrednih volitev delavskega direktorja niso izvolili. V drugi krog, ki bo 16. avgusta, sta se uvrstila Robert Pajek in Franci Pavšer. Nova uprava torej še dobre tri tedne ne bo imela pooblastil in ne bo mogla začeti mandata.

Predsednik uprave javne radiotelevizije Zvezdan Martič ter člana uprave Simon Kardum in Andrej Trček še ne morejo začeti dela. Uprava bo namreč dobila pooblastila, ko bo izvoljen še delavski direktor in bo izid volitev objavljen v hišnem Informatorju. Torkove volitve delavskega direktorja še niso prinesle, saj nihče od četverice kandidatov ni dobil polovice glasov tistih, ki so se udeležili volitev (udeležba je bila nekaj več kot 44-odstotna).

Za delavskega direktorja so se potegovali predsednik sveta delavcev Robert Pajek, voditeljica TV Dnevnika Jasmina Jamnik ter športna novinarja Urban Laurenčič in Franci Pavšer. Najbolje sta se odrezala Robert Pajek, ki je po neuradnih informacijah dobil 34 odstotkov glasov, in Franci Pavšer, ki jih je dobil 32 odstotkov. Uvrstila sta se v drugi krog, ki bo 16. avgusta.

Tako še naprej ostaja aktualen postopek razrešitve sedanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha. Odločitev o začetku tega postopka je svet javnega zavoda sprejel konec junija, a se je zaradi izogibanja Graha Whatmougha prevzemu pošte zavlekel. Svet RTV Slovenija je tako objavil sporočilo o vročanju z javnim naznanilom, vročitev pa velja za opravljeno v 15 dneh od objave na oglasni deski. Ta rok se te dni izteka, nato pa ima Grah Whatmough še tri delovne dni časa, da odgovori na očitke iz pobude za razrešitev. Svetniki so izpostavili štiri njegove kršitve: nespoštovanje sklepa o zagotovitvi strokovne pravne pomoči svetu RTVS, nakup velikega števila grafik v času, ko lahko opravlja le tekoče posle, sklepanje novih pogodb o zaposlitvi in prodajo delnic Eutelsat Communications v nasprotju s finančnim načrtom zavoda za letos.

Novi predsednik uprave RTVS Zvezdan Martič.
Novi predsednik uprave RTVS Zvezdan Martič. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Svetniki bi utegnili o tem, ali bodo razrešili Graha Whatmougha, odločati prihodnji teden. Če se bodo odločili za njegovo razrešitev, pa bodo nemudoma imenovali novega vršilca dolžnosti generalnega direktorja, saj hiša, kot poudarjajo, nujno potrebuje zakonitega zastopnika. Na to mesto bo skoraj zagotovo imenovan Zvezdan Martič, ki ga je svet RTVS že imenoval za predsednika uprave javne radiotelevizije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje