Začasne izpostave azilnega doma: SDS bi spremenila zakonodajo

Slovenija 14. Mar 202415:11 1 komentar
N1 STUDIO Grims in Kozlovič
Foto: Aljaž Uršej/N1

V SDS so v parlamentarno proceduro vložili predlog novele zakona, ki za vzpostavitev izpostav azilnega doma zahteva soglasje lokalne skupnosti.

Poslanska skupina SDS je v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o lokalni samoupravi, ki za vzpostavitev izpostav azilnega doma zahteva soglasje lokalne skupnosti. V SDS so prepričani, da bi se s sprejetjem predloga novele postopki odločanja vrnili v demokratični okvir, ki je samoumeven glede na ustavo.

Predlog novele je odziv na sredino izredno sejo občinskih svetov občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, je na novinarski konferenci pojasnil poslanec SDS Branko Grims. Cilj zakona je omogočiti lokalnim skupnostim, da sodelujejo pri upravljanju javnih zadev, ki imajo lahko velike posledice za lokalno skupnost, navajajo v SDS.

Po Grimsovem prepričanju je vlada z odločitvijo, da na Obrežju in v Središču ob Dravi organizira začasni izpostavi azilnega doma brez predhodnega posvetovanja z lokalno skupnostjo, posegla v več ustavnih pravic občanov. “Prvič v pravico do varnosti in drugič tudi v pravico do lokalne samouprave, kajti lokalna samouprava je po slovenski ustavi zaščitena vrednota,” je zatrdil.

Predlog novele je po njegovih besedah v skladu z ustavo in evropsko listino o lokalni samoupravi ter navaja, da mora občinski svet zaradi preprečevanja varnostnega tveganja dati soglasje o zadevah, ki so vezane na nastanitev migrantov na območju občine. “To bi postala ena od primarnih alinej, ki bi v zakonu opredeljevala pristojnosti lokalne samouprave oziroma občin in s tem bi bila dana zakonska podlaga za zavezujočo odločitev lokalne skupnosti, ko gre za tako pomembno vprašanje, ki lahko bistveno spremeni neko okolje,” je pojasnil.

Glede na ustavo je smiselno, da ima lokalna skupnost možnost odločilno sodelovati v zadevah, ki bistveno vplivajo na njeno organiziranost, varnost, socialo in na vse druge bistvene elemente življenja v skupnosti, je prepričan Grims.

Predsednik SDS Janez Janša je na predstavitvi knjige nekdanjega politika Dimitrija Rupla za dodatno povečanje števila tujcev, ki v državo pridejo nezakonito, okrivil trenutno vlado. Obtožil jo je, da poskuša tujce “distribuirati po Sloveniji ljudem, ki za to niso nič krivi, ne da bi jih prej sploh kaj vprašala”. Izpostavil je še, da so v sredo na izredni seji občinskih svetov vse občine nasprotovale vzpostavitvi izpostav azilnega doma v njihovi občini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje