Začeli zbirati podpise v podporo zakonu proti škodljivim ukrepom oblasti

Slovenija 30. Mar 202212:03 > 12:12 0 komentarjev
inštitut 8. marec, zbiranje podpisov
Facebook/Inštitut 8. marec

Danes je začel teči rok za zbiranje podpisov volivcev v podporo predlogu zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike, kot ga predlaga Inštitut 8. marec. Za pomoč pri zbiranju podpisov so se povezali tudi s številnimi civilnodružbenimi organizacijami. Radi bi namreč zgradili široko mrežo podpore predlogu zakona po vsej državi.

“Dolgo smo se pripravljali na to, da lahko od danes naprej državljanke in državljani oddajo podpis na upravnih enotah po Sloveniji in s tem zahtevajo odpravo nekaterih najbolj spornih zakonskih sprememb pod to vlado,” je na današnji novinarski konferenci ob začetku zbiranja podpisov dejala članica programskega odbora Kristina Krajnc.

Prepričani so, bodo s predlogom zakona, ki so ga v Inštitutu 8. marec pripravili v zadnjih mesecih, “z enim zamahom odpravil številne škodljive zakonske spremembe, sprejete v tem mandatu parlamenta”. Predlog zakona po njihovih navedbah med drugim zahteva “nepolitično šolstvo, samostojnost državnih tožilcev, operativno neodvisnost policije in Nacionalnega preiskovalnega urada, preprečuje vstop podjetja Uber v Slovenijo, omejuje samovoljo ministra za kulturo pri podeljevanju javnih sredstev”.

Kot so napovedali, bodo v času zbiranja podpisov v okviru gibanja Gremo volit med vikendi potovali po različnih krajih in organizirali lokalne akcije. “Po celi Sloveniji bomo delali akcije in delili letake. Prejšnji vikend smo se z avtobusom odpravili v Zasavje, Posavje in Jugovzhodno Slovenijo,” je napovedala članica programskega odbora inštituta Maja Koražija.

Vzpostavili bodo tudi zbirna mesta, nabiralnike, kjer bodo ljudje lahko oddali svoj overjen podpis. Podpis podpore predlogu zakona je sicer mogoče overiti in oddati na dva različna načina. Osebno na upravni enoti ali spletno prek e-Uprave, kar lahko storijo tisti s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali smsPASS.

Za vložitev predloga novele in začetek zakonodajnega postopka je potrebnih 5000 podpisov, rok se izteče 28. maja. Vendar so v Inštitutu 8. marec odločeni, da bi jih radi zbrali veliko več in s tem pokazali, da takšne zakonodajne prakse niso v interesu ljudi, ki jih odločno zavračajo.

“Ob zbiranju podpisov ljudi pozivamo še, da se udeležijo volitev. To počnemo tudi zato, ker bodo o tem, ali bo predlog zakona sprejet ali ne, odločali poslanci in poslanke, ki bodo v državnem zboru sedeli po 24. aprilu,” je poudarila Mojca Lukan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!