Inštitut 8. marec z akcijo “proti škodljivim ukrepom Janševe vlade”

Slovenija 16. Mar 202213:23 > 13:59 11 komentarjev
Inštitut 8. marec
Žiga Živulović jr./BOBO

V Inštitutu 8. marec so pripravili predlog zakona, s katerim bi z enim zamahom izbrisali "škodljive ukrepe sedanje vlade". Da bo predlog v državnem zboru obravnavan, morajo zbrati 5000 overovljenih podpisov, zato se bodo prostovoljci v prihodnjih dneh odpravili širom po Sloveniji.

Inštitut 8. marec je pripravil predlog zakona proti škodljivim ukrepom vlade Janeza Janše. Kot so poudarili, želijo z njim z enim zamahom zradirati ukrepe, ki so bili sprejeti brez upoštevanja mnenja strokovnjakov ter se je z njimi povečala neenakost in vpliv politike. Gre za najdebelejši dokument, ki so ga doslej pripravili v Inštitutu 8. marec – obsega 89 strani.

“Predlog je nastal zaradi občutka nemoči, ker aktualna oblast nenehno sprejema zakone, ki so v njeno korist in ne v korist ljudi. Ob marsikaterem zakonu so ljudje povedali, da takšnih sprememb nočejo, a smo bili v državnem zboru vedno preglasovani,” je poudarila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. V inštitutu so zadovoljni, da v Sloveniji obstajajo demokratični mehanizmi, s pomočjo katerih lahko ljudje uveljavijo svoj glas proti škodljivim ukrepom vladajočih.

Predlog se nanaša na enajst sprememb, ki jih je sprejela sedanja vlada. V preteklo stanje nameravajo vrniti ureditev na področju sestave svetov izobraževalnih zavodov, s čimer bi zmanjšali vpliv politike v šolah in vrtcih. Izbrisali bi tudi sprejete spremembe, ki povečujejo vpliv ministrstva za notranje zadeve pri kadrovanju na vodilna mesta v policiji in posegajo v avtonomnost NPU. “Želimo si nepolitične policije,” poudarjajo v Inštitutu 8. marec.

Med predlogi sprememb je tudi kazenski zakonik v delu, ki pri kaznivih dejanjih grožnje in prisiljenja omogoča neenako obravnavo predstavnikov oblasti in navadnih ljudi. Prav tako napovedujejo odpravo posegov v neodvisnost tožilcev in tožilk. V preteklo stanje bi vrnili zakon o tujcih, ki omogoča diskriminiranje tujih študentov in študentk glede na njihov socialno-ekonomski status.

8. marec
8. marec/Facebook

S spremembami, ki jih predlagajo v Inštitutu 8. marec, bi posegli tudi v zakon o davku od dohodkov pravnih oseb, in sicer v delu, ki omogoča davčna darila pravnim osebam. Na področju kulture bi zmanjšali moč ministra za kulturo in povečali pomen strokovnih komisij pri dodeljevanju sredstev za kulturne programe in projekte …

Da bo predlog zakona v državnem zboru obravnavan, morajo zbrati vsaj 5000 overovljenih podpisov ljudi, vendar v Inštitutu 8. marec verjamejo, da bo podpisov mnogo več. Besedilo bodo predstavljali širom Slovenije in pripravili tudi posebne akcije. Po mnenju pripravljalcev zakona je lahko predlog tudi kompas, koga naj ljudje volijo 24. aprila. Zato so politične stranke že pozvali, da se do posameznih določb opredelijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje