Začetek sojenja za nesrečo žičnice v Italiji: več obtožb uboja iz malomarnosti

Slovenija 17. Jan 202416:54 0 komentarjev
Padec žičnice v Italiji
Foto: Vigili del Fuoco/REUTERS

Začela se je predhodna sodna obravnava tragične nesreče s kabinsko žičnico na jezeru Maggiore, v kateri je leta 2021 umrlo 14 ljudi. Šest oseb je obtoženih uboja iz malomarnosti, podjetje za izdelavo in vzdrževanje žičnic pa je sporočilo, da bo svojcem žrtev izplačalo odškodnino.

V italijanskem mestu Verbania se je danes začela predhodna sodna obravnava nesreče s kabinsko žičnico na jezeru Maggiore, v kateri je leta 2021 umrlo 14 ljudi. Šest oseb je med drugim obtoženih uboja iz malomarnosti. Podjetje za izdelavo in vzdrževanje žičnic Leitner pa je sporočilo, da bo 50 družinskim članom žrtev nesreče izplačalo odškodnino.

Med obtoženimi so trije predstavniki podjetja Ferrovie del Mottarone, ki upravlja z žičnico, med njimi je tudi lastnik podjetja in trije predstavniki podjetja Leitner. Šesterica je obtožena uboja iz malomarnosti, povzročitve hude telesne poškodbe iz malomarnosti, ogrožanja varnosti v prometu ter neupoštevanja varnostnih predpisov za preprečevanje nesreč.

Podjetje Leitner trdi, da za nesrečo ni odgovorno in da bo ukrepalo proti odgovornim za tragedijo, da bi preprečilo škodo svojemu ugledu in si povrnilo stroške nesreče, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Odvetnik podjetja Paolo Corti je medtem napovedal, da bo Leitner prostovoljno in še pred zaključkom sojenja izplačal odškodnino 50 družinskim članom žrtev nesreče. Odškodnina za izraelskega dečka, ki je kot edini nesrečo preživel, še ni določena, vendar pa je podjetje prepričano, da bo tudi njemu lahko kmalu izplačalo odškodnino.

Nesreča ob obali jezera Maggiore se je zgodila maja 2021. Takrat se je strgal kabel žičnice, nakar bi običajno morale zasilne varnostne zavore preprečiti padec gondole, a se to ni zgodilo, ker so bile zavore blokirane. Gondola s 15 ljudmi je nato padla v globino. V nesreči je umrlo 14 ljudi, izraelski deček pa je bil huje poškodovan. Po nesreči je med sorodniki izbruhnil spor glede skrbništva nad otrokom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!