Zagovornik: Nižanje nagrad za odsotne delavce je nedopustno

Slovenija 07. Dec 202212:16 2 komentarja
Trgovina
PROFIMEDIA

Zagovornik načela enakosti je ugotovil, da nižanje nagrad od poslovne uspešnosti družbe oziroma delovne uspešnosti kolektiva prodajnega mesta na podlagi določenih odsotnosti z delovnega mesta ni dopustno. Takšni kriteriji namreč v slabši položaj neupravičeno postavljajo zaposlene, ki so bili med letom z dela odsotni zaradi osebnih okoliščin.

Iz urada Zagovornika načela enakosti so sporočili, da so obravnavali primer prodajnega podjetja, ki je “diskriminatorno določilo tako merila za dodelitev nagrade iz naslova poslovne uspešnosti družbe kot nagrade za delovno uspešnost kolektiva prodajnega mesta”.

Podjetje, katerega prakse je pod drobnogled vzel Zagovornik načela enakosti, je določilo, da bo nagrada od poslovne uspešnosti družbe nižja za vse zaposlene, ki bodo z dela odsotni več kot 40 ur zaradi bolniške odsotnosti, opravičene neplačane odsotnosti, porodniške odsotnosti, očetovskega dopusta, suspenza ipd.

Pri merilih za nagrado za nadpovprečne rezultate prodajnih mest pa je podjetje določilo, da bodo to nagrado, torej nagrado od delovne uspešnosti skupine zaposlenih, prejeli samo tisti, ki so bili v celem letu na delovnem mestu vsaj 183 dni.

Zagovornik je oba kriterija za dodeljevanje nagrad označil kot nedopustna. Pojasnil je, da je pri izplačilu dela plače od poslovne uspešnosti družbe – imenovane tudi božičnica ali trinajsta plača –, bistveno, da se deli presežek, ki ga je družba dosegla kot celota, in so do nagrade zato praviloma upravičeni vsi delavci.

Kar zadeva merila za izplačilo delovne uspešnosti posameznega zaposlenega ali skupine zaposlenih, pa je zagovornik pojasnil, da se pri tej nagradi resda lahko posredno upošteva tudi prisotnost na delovnem mestu, saj je dejanska učinkovitost delavca eno izmed ključnih meril za izplačilo takšne nagrade, vendar je ureditev, da zaposleni, ki so bili z dela odsotni več kot 183 dni, ne prejmejo niti delčka nagrade, prav tako neskladna s protidiskriminacijsko zakonodajo. Merilo, ki je na videz nevtralno za vse zaposlene, namreč v slabši položaj tudi v tem primeru postavi samo tiste, ki so bili zaradi osebnih okoliščin odsotni dalj časa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje