Ministrica za zdravje o stavki: prišla, povedala svoje in odšla

Slovenija 27. Feb 202415:49 > 16:48 35 komentarjev

Konec tedna se obeta zaostritev zdravniške stavke, saj v veljavo stopijo preklici zdravniških soglasij za nadurno delo. Vprašanj je veliko, ministrica za zdravje pa je precej molčeča. Danes je stopila pred kamere, a le za dobre tri minute. Po izjavi za javnost je kljub številnim neodgovorjenim vprašanjem novinarjev odšla iz prostora, ne da bi na vprašanja odgovarjala.

Vstopili smo v sedmi teden zdravniške stavke, konec tedna pa bodo, en mesec od napovedi, začeli veljati umiki soglasij zdravnikov za opravljanje nadurnega dela. Vprašanj je veliko, na ministrstvu za zdravje pa so precej molčeči – predvsem ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se v času stavke redko pojavlja v javnosti.

Danes je, dan po sprejetju vladnih ukrepov za zaščito javnega sistema v zdravstvu stavke, le stopila pred kamere. A je izjava za javnost trajala le dobre tri minute, zatem pa je ministrica kljub številnim vprašanjem novinarjev odšla iz prostora, ne da bi na vprašanja odgovarjala.

V kratki izjavi je ministrica povzela v ponedeljek sprejete vladne ukrepe in poudarila njihovo nujnost, saj da bodo kljub stavki zagotovili dostopnost pacientov do zdravstvenih storitev. Povedala je tudi, da bo z ukrepi zdravstveni sistem deloval dokaj nemoteno. Verjame, da bodo direktorji zdravstvenih zavodov usmeritve ministrstva upoštevali, saj se je pri pripravi nanašalo na njihove predloge.

Omenila je tudi očitke sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, da vlada ne sodeluje na pogajanjih in jih zavrnila, saj da se srečujejo na formalnih sestankih, potekajo pa tudi neformalni pogovori. “Očitki, da zdravnikov ne slišimo, ne držijo,” je poudarila.

Dodala je, da so krovna pogajanja potekala v ponedeljek, stebrna pogajanja pa se bodo nadaljevala v sredo. Ministrica meni, da so vladni predlogi velikodušni in konkretni. Fides je pozvala k zamrznitvi stavke in udeležbi na stebrnih pogajanjih.

“Predsednik vlade je jasno povedal v petek, da želi intenzivna pogajanja, ki bi se zaključila v roku 14 dni. Tako, da bi lahko v kratkem času prišli do rešitev v kolektivni pogodbi,” je zaključila in odšla.

Kakšni so predstavljeni ukrepi vlade?

V ponedeljek je ukrepe po seji vlade predstavil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež in dejal, da so na vladi prepričani, da zaostritev stavke ob sprejetih ukrepih ne bo opazno vplivala na zdravstvene storitve.

Med ukrepi, ki bodo začeli veljati ob zaostritvi zdravniške stavke, je reorganizacija dela, v sklopu katere bodo direktorji zdravstvenih ustanov preverili utemeljenost posameznih oblik dela. Če bi primanjkovalo delovne sile, bodo organizirali izmensko delo oziroma pripravljenost na domu. Ob nezmožnosti zagotavljanja nujne medicinske pomoči bodo lahko izvajalci organizirali skupno dežurno mesto.

Drugi sprejeti ukrep so smernice glede umikov soglasij za delo pri drugem delodajalcu. V naslednjih dneh bo po napovedih Kordeža vlada sprejela dodatne ukrepe.

V času večtedenske stavke, ki se je začela 15. januarja, se je ministrica večkrat sestala z direktorji javnih zdravstvenih zavodov in v sodelovanju z njimi pripravljala ukrepe za zagotavljanje dostopnosti pacientov do zdravstvenih storitev. Po petkovem srečanju je dejala, da bo treba ob umiku soglasij za nadurno delo poiskati nove načine organizacije dela zdravnikov. Ob tem je poudarila, da morajo ranljive storitve kljub stavki priti do zdravstvenih storitev, ki jih potrebujejo. V zadnjem času se vrstijo predvsem opozorila invalidov, ki zaradi zdravniške stavke na URI Soča ne morejo podaljšati vozniških dovoljenj.

Premier Robert Golob je zdravnike v preteklih tednih večkrat pozval k zaustavitvi stavkovnih aktivnosti. K prekinitvi zdravniške stavke je medtem pozvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Po njenih besedah je dovolj merjenja moči na plečih pacientov. Vlado, ki se ni držala že sprejetih dogovorov, pa je pozvala, da pospeši proces celovite plačne reforme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje