Fides: Vlada zdravstva ne pozna. Če pa ga, ji ni niti malo mar za bolnike

Slovenija 26. Feb 202420:12 22 komentarjev
Zdravniška stavka
Foto: Borut Živulovič /Bobo

V sindikatu Fides ostro kritizirajo vladne ukrepe za zagotavljanje delovanja zdravstvenega sistema v času stavke. Ti bodo po njihovih besedah na pleča nestavkajočih zdravnikov naložili še več dela in znižali kakovost oskrbe bolnikov, hkrati pa so, tako Fides, brez pravne podlage in nezakoniti.

Sedmi teden zdravniške stavke se je začel z dodatnim poglabljanjem razdora med sindikatom Fides in vlado. Slednja je na današnji seji sprejela več ukrepov za zagotavljanje delovanja zdravstvenega sistema v času stavke. Fides je ukrepe v svojem odzivu ostro kritiziral, saj da bodo “rapidno poslabšali dostopnost do zdravstvenih storitev tako v rednem delovnem času kot izven njega”.

Po besedah sindikata omenjeni ukrepi vlade kažejo na veliko nepoznavanje situacije v zdravstvu: “Če so takšne ukrepe pisali na ministrstvu za zdravje, nas odslej za javno zdravstvo še bolj skrbi, kot nas je doslej.”

Uveljavljanje izmenskega dela, kar je eden od predvidenih vladnih ukrepov, bo pravno izjemno težek in hkrati za bolnike nevaren poseg v organizacijo dela, so poudarili v Fidesu. Dodali so, da bo to še posebej nevarno v okviru sistema zagotavljanja nujne medicinske pomoči.

“Sklepe sprejemajo tisti, ki zdravstva ne poznajo. Če pa ga, jim ni niti malo mar za bolnike”

V Fidesu so kritizirali tudi “nonšalanten” odnos vlade Roberta Goloba do veljavne ureditve področja dela zdravnikov. Nekatere predstavljene rešitve po podatkih Fidesa namreč temeljijo na določbah pravilnika, ki je prenehal veljati leta 2017 in tako ne more več predstavljati pravne podlage za organizacijo stalne pripravljenosti ali skupnega neprekinjenega zdravstvenega varstva. “To pomeni, da bodo predlogi vlade in ravnanja delodajalcev, če bodo temeljili na tej podlagi, dejansko brez pravne podlage in nezakoniti,” so jasni predstavniki sindikata.

Nadalje se v Fidesu sprašujejo tudi, kaj pomeni v vladnih pojasnilih uporabljen pojem “običajna delovna obremenitev” ter kdo bo izvajal potrebne analize in na kakšen način. Če bodo analize opravljali javni zdravstveni zavodi, bo po mnenju Fidesa politika na njihova ramena zvrnila odgovornost za ukinjanje dežurnih delovnih mest in vse posledice, ki jih to prinese za zagotavljanje ustreznega zdravljenja.

“V praksi bo to pomenilo, da bodo zdravniki doma v pripravljenosti na klic. Pri tem je vlada očitno spregledala, da je stalno pripravljenost zdravnikom mogoče določiti le, če imajo za to njihovo soglasje ali pa če imajo o tem sklenjen dogovor s predstavnikom sindikata,” so zapisali v Fidesu in pojasnili, da bodo, ker pri stavkajočih zdravnikih ni podanega nič od navedenega, takšna navodila vlade pomenila le dodatno obremenitev nestavkajočih zdravnikov. Konec tedna bodo namreč začeli veljati vloženi preklici soglasij zdravnikov za nadurno delo, zaradi česar bo po napovedih okrnjeno izvajanje nekaterih nenujnih storitev.

“Napovedani ukrepi vlade imajo torej dve bistveni posledici: na ramena tistih, ki bodo še ostali, bo padlo še več dela, v primeru akutne bolezni ali zapletov pri hospitaliziranih pacientih pa ti ne bodo deležni take oskrbe, kot so je bili deležni do sedaj. Po tem se vidi, da sprejemajo sklepe tisti, ki zdravstva ne poznajo. Če pa ga, jim ni niti malo mar za bolnike,” so zaključili v Fidesu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje