Zapečatena usoda medvedov: sodba pravnomočna, odstrel se nadaljuje

Slovenija 27. Sep 202317:05 11 komentarjev
medved
Profimedia

Upravno sodišče je zavrnilo tožbo Alpe Adria Green v zvezi z dovoljenjem za odstrel 230 rjavih medvedov. Odstrel se tako lahko nadaljuje.

Upravno sodišče je zavrnilo tožbo okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green v zvezi z dovoljenjem za odstrel 230 rjavih medvedov, so sporočili z ministrstva za naravne vire in prostor, kjer so sodbo prejeli včeraj.

Spomnimo, spomladi je ministrstvo izdalo odločbo, ki dovoljuje odvzem 230 rjavih medvedov iz narave. Podobno odločbo pripravijo vsako leto, je bilo pa število na smrt obsojenih medvedov letos najvišje doslej. V nekaterih  nevladnih organizacijah so prepričani, da odločitev ministrstva pomeni kršitev slovenske in evropske zakonodaje. V mednarodnem društvu za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green (AAG) so zato vložili tožbo.

Upravno sodišče je v zadevi konec maja izdalo začasno odredbo, da se odstrel ustavi do končne odločitve sodišča. Razlog za začasno odredbo je bilo dejstvo, da bi bili do končne sodbe že vsi medvedi mrtvi, tudi če bi sodišče pritrdilo njihovim zaščitnikom. Do 25. maja 2023, ko je bil ministrstvu vročen sklep sodišča o začasni odredbi, je bilo iz narave z odstrelom odvzetih 182 rjavih medvedov.

Usoda ostalih 48 medvedov pa je zapečatena z zdajšnjo sodbo.

Pristojni želijo populacijo rjavega medveda v Sloveniji v prihodnjih letih zmanjšati na 800. Lani spomladi je bilo po oceni strokovnjakov v Sloveniji okoli 1.100 rjavih medvedov.

“Sodišče je tožbo Alpe Adria Green zavrnilo, kar pomeni, da se odstrel v skladu z dovoljenjem, ki je bilo izdano 13. aprila 2023, lahko nadaljuje,” so sporočili z ministrstva. Dodali so, da je sodba pravnomočna, zato z njeno izdajo preneha veljati začasna odredba za zadržanje odstrela. Ministrstvo za naravne vire in prostor je o pravnomočnosti sodbe danes obvestilo vse izvajalce odstrela. Dovoljenje ministrstva velja do 31. decembra 2023, do takrat morajo lovci torej odstreliti še ostalih 48 medvedov.

Podoben potek dogodkov v zvezi z odvzemom zveri se je sicer zgodil že večkrat. Nevladne organizacije so se po izdani odločbi ministrstva, ki je dovolila odvzem določenega števila medvedov, obrnile na sodišče že v preteklih letih. Sodišče je večkrat, tudi lani, z odredbo najprej začasno zadržalo odstrel, a na koncu vsebinsko odločilo, da se ta lahko nadaljuje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje