Zapleti pri dodeljevanju statusa Kvarkadabri: “Težko se je sploh pritožiti”

Slovenija 08. Nov 202314:54 2 komentarja
kvarkadabra
Foto: kvarkadabra.net/zajem zaslona

Zapletlo se je pri podaljšanju statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področju vzgoje in izobraževanja za društvo za tolmačenje znanosti Kvarkadabra. Pristojno ministrstvo od njih zahteva dopolnila v točkah, ki so jih prijavili kot dosežke preteklih let. Soustanovitelj Kvarkadabre Sašo Dolenc pa pravi, da so zavrnili vse njihove reference in argumente, zaradi česar sprva v pošiljanju dopolnil in pritožb niti niso videli smisla.

Kot so za N1 pojasnili na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, ima Kvarkadabra status nevladne organizacije v javnem interesu na področju vzgoje in izobraževanja od leta 2019, tako kot ostale organizacije s tem statusom pa morajo za podaljšanje vsaki dve leti poslati poročilo o aktivnostih in pomembnejših dosežkih ter za naslednji dve leti.

Ker so na ministrstvu ocenili, da prijavljene točke niso dovolj konkretne, so od društva zahtevali dopolnitev. “Postopek preverjanja torej še ni zaključen,” so dejali na ministrstvu in poudarili, da to ne pomeni zavrnitve organizacije. To priznava tudi soustanovitelj Kvarkadabre in urednik istoimenskega časopisa Sašo Dolenc, ki pa dodaja, da je ministrstvo zavrnilo čisto vse njihove reference in argumente. “Težko se je na to sploh pritožiti,” je povedal za N1.

Za vnovično dodelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področju vzgoje in izobraževanja morajo prijavljeni izpolnjevati vsaj tri od 12 kriterijev, s čimer pokažejo pomembnejše dosežke na področju vzgoje in izobraževanja. Kvarkadabra je prijavila izpolnjevanje devetih kriterijev, ministrstvo pa je odločilo, da organizacija nekaterih pogojev ne izpolnjuje, pri večini pa je zahtevalo pojasnilo.

Med zavrnjenimi točkami je tako tudi podelitev spominskega znaka za požrtvovalnost v boju proti covidu-19, ki ga je dobila Kvarkadabra. Ministrstvo ga ni upoštevalo, saj je ocenilo, da priznanje ni podeljeno na področju vzgoje in izobraževanja. Prav tako ni priznalo izdajanja spletnega časopisa Kvarkadabra, saj je ocenilo, “da je časopis zgolj skupek objav na spletni strani”. Časopis Kvarkadabra je sicer vpisan tudi v razvid medijev.

Soustanovitelj Kvarkadabre Sašo Dolenc meni, da gre pri vsem skupaj morda za uradniško nagajanje ali pa za preveč togo držanje določb. “Problem je na ravni uradnikov, ki ne znajo presojati vsebinsko ampak to počnejo zelo formalno,” je dejal v odzivu. Prepričan je, da se področja komuniciranja znanosti v Sloveniji nikamor ne uvršča.

Težave so sicer v društvu imeli že pri prijavi pred dvema letoma, ko so morali prav tako nekatere točke dopolnjevati. “Takrat so nam najprej dva kriterija priznali, zdaj pa nobenega,” je dejal Dolenc. O tem, ali bodo dopolnitve in ugovore na ministrstvo poslali, se še odločajo. Če bi ostali brez statusa, se Kvarkadabra po Dolenčevih besedah ne bi mogla prijavljati na nekatere razpise, ostali pa bi tudi brez možnosti prejemanja prostovoljnih nakazil enega odstotka dohodnine. Kot še pravi, imajo sicer status nevladne organizacije javnega pomena na področju raziskovalne dejavnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje