Vrnitev Studia City spet zamaknili, v ponedeljek namesto njega druga oddaja

Slovenija 27. Maj 202215:23 3 komentarji
RTV Slovenija
Borut Živulovič jr./BOBO

Čeprav naj bi se ravno v ponedeljek, 30. maja, na prvi program Televizije Slovenija (TVS) z novo vizualno podobo in novim voditeljem oziroma voditeljico vrnila oddaja Studio City, so z RTV Slovenija sporočili, da bo namesto nje tokrat na sporedu posebna oddaja Odmevi Plus. Ta bo z gosti v studiu obravnavala aktualno politično dogajanje ob sestavljanju nove vlade.

Prihajajoči ponedeljek bo na prvem programu Televizije Slovenija (TVS) namesto oddaje Studio City na sporedu posebna oddaja Odmevi Plus. Kot so sporočili z RTV Slovenija (RTVS), bo posebna oddaja, ki bo predvajana ob 21. uri, obravnavala aktualno politično dogajanje ob sestavljanju nove vlade.

“V nastajanju je 15. vlada Republike Slovenije pod vodstvom dr. Roberta Goloba, ki vodenje države prevzema v izjemno zahtevnih časih. V dneh, ko na pristojnih odborih državnega zbora potekajo zaslišanja ministrskih kandidatov, bo informativni program Televizije Slovenija pestremu političnemu dogajanju posvetil dobršen del posebne oddaje Odmevi Plus,” so sporočili z RTVS. Ta konec tedna se bodo začela zaslišanja ministrskih kandidatov, na RTVS pa napovedujejo, da bodo dogajanje v ponedeljek analizirali v studiu, kjer se jim bodo pridružili gosti in strokovnjaki z različnih področij. “Gledalcem bomo ponudili analitičen in tehten pogled na aktualno politično dogajanje v državi,” so sporočili.

Zaradi posebne oddaje bo Studio City, ki je sicer predviden v tem terminu, odpadel, so dodali in se gledalcem zahvalili za razumevanje.

Spomnimo, da je Studio City dolga leta zasedal omenjeni termin na prvem programu TVS, dokler ga ni vodstvo RTVS šest tednov pred državnozborskimi volitvami s televizijskih ekranov umaknilo. Kot smo poročali, naj bi se Studio City prav 30. maja vrnil na televizijske ekrane v novi vizualni preobleki in z novim voditeljem, saj vodstvo nacionalke ni podaljšalo pogodbe z dolgoletnim voditeljem in obrazom oddaje Marcelom Štefančičem. Od ponedeljka, 9. maja, je bila v istem terminu sicer predvajana retrospektiva ob 33 letih Studia City, ki jo je vodil novinar Marko Milenkovič, Štefančič pa je v Slovenskem mladinskem gledališču odvodil posebno oddajo Studio 9. maj.

Generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough je že na izredni seji programskega sveta 9. maja predlagal, naj se oddaja Studio City, ki je bila načrtovana za 30. maja, s sporeda umakne, saj RTVS ne more zagotoviti kadra, ki bi oddajo pripravil. Isti dan je namreč celotna uredniška ekipa oddaje odgovorni urednici informativnega programa TVS Jadranki Rebernik sporočila, da pri predstavljenem konceptu prenove oddaje ne bo sodelovala in da bo svoje delo nadaljevala v dnevnoinformativnem programu. “Nimamo ustvarjalcev oddaje, imamo voditelja, ampak ga ne želim imenovati zaradi pritiskov,” je takrat dejal generalni direktor. Dogovora o prihodnosti oddaje takrat niso sklenili, kot kaže, pa se vsaj 30. maja na televizijske ekrane še ne bo vrnila.

Čez teden dni prvi krog pogajanj med vodstvom in stavkovnim odborom

Generalni direktor RTVS Whatmough in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimir Štrukelj sta kot vodji pogajalskih skupin vodstva RTVS in stavkovnega odbora novinarskih sindikatov podpisala poslovnik o vodenju pogajanj o stavkovnih zahtevah. Ta je podlaga za začetek pogajanj o stavkovnih zahtevah, ki jih je Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija pred dvema tednoma naslovila na vodstvo RTVS. Prvi krog pogajanj med pogajalsko skupino stavkovnega odbora sindikatov RTVS in pogajalsko stranjo vodstva RTVS bo v petek, 3. junija, ob 10. uri. Takrat se bodo pogajali o prvi stavkovni zahtevi – novinarski, uredniški in institucionalni avtonomiji.

Spomnimo, da so zaposleni na RTVS v ponedeljek, 23. maja, opozorilno stavkali. Med drugim so zahtevali novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, dvig najnižjih plač, socialni dialog in plačano stavko. Kot smo poročali, so napovedali, da bodo zahtevali tudi odstop vodstva RTVS, če do 30. maja ne bo sklenjen sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje