Arso opozarja: V Posočju in ob Savi Bohinjki možno razlivanje rek

Slovenija 24. Okt 202301:01 > 11:04 0 komentarjev
Narasla Sava Bohinjka konec septembra 2023
Narasla Sava Bohinjka konec septembra (Foto: Arso Vreme/X)

Pred nami je obdobje spremenljivega vremena s pogostimi padavinami, opozarjajo meteorologi Agencije RS za okolje. Danes se bodo padavine od zahoda krepile in zvečer dosegle vso Slovenijo, pihal pa bo tudi okrepljeni jugozahodni veter. Dežja in vetra bo največ na zahodu, kjer je Arso izdal oranžno opozorilo. Ob popoldanskih nalivih se lahko v Posočju in ob Savi Bohinjki razlijejo nekatere reke.

Po dnevih sončnega in prijetnega vremena z današnjim dnem sledi poslabšanje. Krajevne padavine so že zajele zahod Slovenije kjer se bodo čez dan okrepile in proti večeru zajele vso državo.

Deževje bo v drugi polovici dneva obilnejše v zahodni Sloveniji, Agencija RS za okolje pa opozarja, da so lahko predvsem na jugozahodu ob nevihtah možni tudi močnejši nalivi. Kot so pri Arsu zapisali na družbenem omrežju X, lahko na Bovškem v 24 urah pade tudi več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter. Na Obali bo pihal okrepljen jugo, ob prehodu fronte pa lahko zvečer za krajši čas zapiha okrepljena tramontana.

Premikanje padavin lahko na radarski sliki padavin spremljajte TUKAJ.

Prav zaradi napovedanih nalivov in močnega vetra je Arso že v ponedeljek za severozahodni del Slovenije izdal oranžno opozorilo, ki ga je danes dopoldne razširil še na jugozahodni del države. Drugod je zaradi padavin in neviht razglašeno rumeno vremensko opozorilo.

V Posočju in ob Savi Bohinjki možno razlivanje rek

Hidrologi agencije za okolje napovedujejo, da bodo ob današnjem deževju sprva naraščale reke v severozahodni, kasneje pa tudi drugod v zahodni in ponekod v osrednji Sloveniji. Kot pravijo, bodo reke tam narasle do velikih pretokov, razlivanja nekaterih vodotokov pa lahko pričakujemo predvsem v zgornjem Posočju in porečju Save Bohinjke. “Ob močnih krajevnih nalivih lahko pride tudi do poplavljanja zaledne in padavinske vode,” še piše v hidrološki napovedi.

V prihodnjih dneh bo ob jutranji plimi povišana tudi gladina morja. V sredo se bo morje med 7. in 9. uro razlivalo na najnižjih delih obale, po napovedih Arsa v višini okoli 15 centimetrov.

Na Centru za obveščanje RS so pripravili tudi posebno napoved za območja Gorenjske, Savinjske doline in Koroške, ki so jih prizadele avgustovske poplave. Po napovedi bo na Gorenjskem padlo od 40 do okoli 80 milimetrov dežja, na Savinjskem in Koroškem pa od 30 do 60 milimetrov. V sredo bodo padavine precej neenakomerno razporejene. Večinoma bo padlo od 10 do 20 milimetrov, krajevno pa lahko predvsem na Gorenjskem pade tudi do okoli 30 milimetrov dežja.

Svarila tudi pred nevarnostjo plazov

Geološki zavod ob napovedanih nalivih opozarja tudi na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji, opozorilo pa velja tudi za vsa že prizadeta območja. “Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode,” pravijo na zavodu, prebivalcem pa ob opažanju takšnih znakov svetujejo klic na številko 112.

Tudi v sredo bo pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne plohe, predvsem ob morju tudi nevihte. Ponekod bo spet zapihal jugozahodnik. V noči na četrtek bodo padavine prehodno ponehale. V četrtek dopoldne bo povečini suho, popoldne pa bo na zahodu občasno deževalo, dež se bo zvečer in ponoči razširil nad vso Slovenijo. Pihal bo jugozahodni veter. V petek dopoldne bo dež od zahoda ponehal in čez dan se bo zjasnilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!