Zaradi Golobovega svetovalca za varnost Knovs nenapovedano na policijo

Slovenija 14. Dec 202218:57 17 komentarjev
Palača DSU
Denis Sadiković/N1

Na dan razčiščevanja pred poslanci, ali so se na policijo vršili politični pritiski in kakšna je vloga bivšega policijskega specialca in nekdanjega varnostnika pokojnega Janeza Drnovška Miloša Njegoslava Milovića, so se na policijo odpravili še člani parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in zaradi Milovića opravili nenapovedan nadzor.

“Danes je Knovs opravil nenapovedan nadzor na policiji. Preverjali smo vlogo Miloša Milovića pri varovanju predsednika vlade in ministra za zdravje. Njegov dostop do varovanih oseb in podlago za dostop do varnostnih ocen,” je popoldan na Twitterju sporočil predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, sicer poslanec NSi Janez Žakelj. 

Po informacijah N1 so se na policijo okoli tretje ure popoldan odpravili trije člani komisije, poleg njenega predsednika Žaklja še Matej Tonin (NSi) in Predrag Baković (SD). Ugotovitve nadzora še niso znane.

Danes je bil sicer v parlamentu dan razčiščevanja, zakaj je počilo med predsednikom vlade Robertom Golobom in zdaj že nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar. Kot je pojasnil Golob, sta se z ministrico razšla prav zaradi vprašanja varovanja Goloba in njegove družine. 

Poudaril je, da je bila uredba, s katero je bilo varovanje spremenjeno (s centra za varovanje in zaščito pri policiji je bilo prenešeno na generalni sekretariat vlade) sprejeta 28. julija, po njegovi službeni poti v Bruselj, kjer je bil 23. in 24. junija. Tam je nekdo fotografiral Goloba in njegovega mladoletnega otroka ter fotografijo poslal medijem. “Takrat, in to je bilo konec junija, sem vedel, da nasveti o tem, da naj si organiziram stvari drugače, niso iz trte zviti, ampak da so nekaj nujnega,” je dejal danes. Poudaril je, da od spremembe varovanja fotografij njegovih otrok v medijih ni več. Za varovano osebo, ki ima varnostnike ob sebi 24 ur na dan, je zelo pomembno, da varnostnikom popolnoma zaupa, je pojasnil.

Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

A na drugi strani je v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav v poročilu, ki ga je poslal predsedniku vlade, med drugim zapisal, da so se pogovori o drugačni organizaciji varovanja predsednika vlade začeli še preden je Golobova vlada nastopila mandat, in sicer na sestanku 31. maja, nato so imeli 3. junija predstavniki policijskega centra za zaščito in varovanje o tem prvi operativni sestanek z generalnim sekretariatom vlade, naslednji je bil, je poročal Lindav, 9. junija. Ves čas je bil sodeč po poročilu Lindava v ta proces vključen tudi Milović, kar se je v. d. generalnemu  direktorju zdelo “posebej neodgovorno”, saj je šlo za osebo, ki ni zaposlena niti na policiji niti na vladi.

Skrivnostna vloga Drnovškovega varnostnika: bil je tudi v štabu Svobode (VIDEO)

Golob je poslancem pojasnil tudi, da je “gospod Milović dobro skrbel za Drnovškovo varnost,” in ponovil, da Milovića pozna iz časa, ko je bil sam v Drnovškovi vladi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, torej iz leta 1999 ali 2000.  “In moje vprašanje njemu je bilo, kakšen je najbolj ustrezen način varovanja mene, ali je najbolj ustrezen tak, kot je sedaj, ali obstajajo kakšni boljši primeri iz prakse, ne iz teorije. In zato smo se skupaj z ministrstvom za notranje zadeve odločili za spremembo uredbe in prenesli varovanje na generalni sekretariat vlade,” je pojasnil. Poudaril je, da Milović ne vodi in ne organizira njegovega varovanja. “On je pač meni svetoval kot zasebna oseba, ki sem jo poznal iz preteklega življenja, nobena pogodba ni bila in nobeno delovno razmerje ni bilo nikoli sklenjeno v vladni strukturi in ne, nihče ga ne plačuje za usluge od kjerkoli drugje,” je zatrdil.

Milović je varnostno oceno izdelal tudi ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu, ki je pojasnil, da je po Milovićevem nasvetu preselil svojo pisarno, a ministrstvo za zdravje za to ni nič plačalo. Ali je Bešič Loredan edini minister Golobove vlade, ki mu je Milović poleg predsednika vlade Goloba izdelal varnostno oceno in svetoval, naj bi bilo znano v kratkem.

Kot so razkrili posnetki kamer N1, pa je bil Milović tudi v štabu Gibanja Svobode na dan parlamentarnih volitev in mnogi so menili, da je bil tam kot varnostnik, kar Gibanje Svoboda zanika in pojasnjuje, da je bil tam kot simpatizer stranke. V Svobodi trdijo, da Milovića tudi stranka ni plačala niti Golob osebno, še vedno pa ni odgovora na vprašanje, ali morda z njim sodeluje (in ga plačuje) podjetje Gen-i, ki ga je do lanske jeseni vodil Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje