Zaradi močnega vetra 3000 odjemalcev brez elektrike

Slovenija 08. Jan 202318:41 > 19:46 0 komentarjev
ILUSTRACIJA NARAVA ZIMA MEGLA PTICE POLJE
Foto: Miloš Vujinovič/BOBO

Močan veter je čez dan povzročal težave predvsem na severovzhodu države. Povzročil je okvari razdelilnih transformatorskih postaj Ljutomer in Murska Sobota, zaradi česar je bilo brez električne energije več kot 3000 odjemalcev, in odpihnil nekaj streh. Za jutri vremenoslovci napovedujejo poplave. Reke v zahodnem delu države, predvsem v porečju Vipave, bodo v noči na ponedeljek hitro narasle do velikih pretokov. Možna bodo tudi razlivanja drugih rek in manjših vodotokov po državi.

Veter, ki ga je za danes napovedala tudi Agencija RS za okolje, je glede na objave Uprave RS za zaščito in reševanje težave povzročal težave predvsem na severovzhodu države. Povzročil je okvari razdelilnih transformatorskih postaj Ljutomer in Murska Sobota, zaradi česar je bilo skupaj brez električne energije več kot 3000 odjemalcev, in odpihnil nekaj streh.

Najprej je po 13. uri prišlo do okvare v razdelilni transformatorski postaji Ljutomer, zaradi česar je v Ormožu in okolici brez električne energije ostalo 1641 odjemalcev, ob 14. uri zaradi pa je zaradi okvare v razdelilni transformatorski postaji Murska Sobota – Selo enaka usoda pričakala še 1630 odjemalcev.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so v obeh primerih posredovali delavci Elektra Maribor, ki so okvari odpravili. V Elektru Maribor so za STA zvečer pojasnili, da okvare, ki jih ni bilo malo, aktivno odpravljajo, predvidoma še danes naj bi jim uspelo vzpostaviti preskrbo z električno energijo za vse prizadete odjemalce.

Veter razkrival strehe

Iz objav na spletni strani uprave za zaščito in reševanje pa je mogoče razbrati, da je veter razkrival tudi strehe, zaradi česar so nekajkrat posredovali gasilci.

Okoli 13.30 so tako na Ptujski cesti na Pragerskem gasilci namestili par strešnikov, ki jih je močan veter odnesel s strehe stanovanjske hiše. Veter je poškodoval tudi pločevinasto kritino objekta na Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici, ki so jo nato gasilci ponovno pritrdili. V naselju Krasna v občini Poljčane pa so gasilci na stanovanjski hiši popravili vetrno oblogo in namestili nekaj odkritih strešnikov.

Jutri napovedane poplave

Reke v zahodnem delu države, predvsem v porečju Vipave, bodo v noči na ponedeljek hitro narasle do velikih pretokov. Možna bodo tudi razlivanja posameznih rek in manjših vodotokov, so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje. Okoli polnoči, predvsem pa v ponedeljek med 9. in 11. uro bo gladina moja ob slovenski obali povišana.

V ponedeljek čez dan bodo po navedbah uprave za zaščito in reševanje do velikih pretokov narasle tudi reke v osrednji, severni in južni Sloveniji, zvečer pa še v vzhodnem delu. Ob krajevno močnejših padavinah bodo možna razlivanja posameznih rek tudi v južni polovici države in v njenem osrednjem delu. V torek bodo reke začele upadati, Ljubljanica in Krka pa bosta še naraščali. Vodnatost rek bo velika, so opozorili.

Kakšno vreme nas čaka?

V ponedeljek bo deževno. Predvsem v južni Sloveniji bo možna tudi kakšna nevihta. Dopoldne bo v Prekmurju in na Štajerskem še pihal južni veter, ob morju jugo, ki bo čez dan ponehal. Meja sneženja bo med 1200 in 1600 metri nadmorske višine. Popoldne bo zapihal severni veter, na Primorskem proti večeru burja. Hladilo se bo, meja sneženja se bo spuščala, napoveduje agencija za okolje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!