Zaradi pesticida, ki je pri nas prepovedan, odpoklicali še črnooki fižol

Slovenija 06. Nov 202317:22 1 komentar
črnooki fižol
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Uprava za varno hrano je zaradi prisotnosti pesticida klorpirifos odpoklicala tudi črnooki fižol. Izdelek lahko vrnete na mesto nakupa, kjer vam bodo povrnili stroške, ali pa ga zavrzite.

Distributer KPG d.o.o. je iz prodaje odpoklical živilo črnooki fižol proizvajalca AsiaExpress Food, saj je bila v živilu ugotovljena prisotnost pesticida klorpirifos.

Serijska oznaka izdelka je WAN0503, rok uporabe pa 30. 3. 2025.

Distributer kupce prosi, da izdelek vrnejo na mesto nakupa, v poslovalnico izvajalca dejavnosti Panorama Ekspress na Gregorčičevo ulico 13 v Ljubljani, kjer jim bodo povrnili stroške. Če to ni mogoče, pa naj ga zavržejo, so še sporočili iz distributerja KPG D.O.O.

Distributer KPG je naknadno sporočil, da kupci omenjenega živila zaradi zaprtja trgovine ne morejo vrniti na mesto nakupa. Z vprašanji se lahko obrnejo na elektronski naslov [email protected], so še sporočili iz KPG.

Kot smo poročali, sta se tako klorpirifos kot klorpirifos-metil vse do leta 2020 uporabljala v sredstvih za zaščito rastlin kot insekticid in akaricid. Evropska agencija za varnost hrane je leta 2019 ob ponovni oceni, kakšno tveganje predstavljata omenjeni substanci za zdravje ljudi, navedla, da njun genotoksični potencial – škodljiv vpliv na genetski material – ostaja nejasen. To pomeni, da ni mogoče določiti, kje je še varna meja izpostavljenosti, zato je njuna uporaba v Evropski uniji prepovedana.

Po navedbah NIJZ so “poleg potencialne strupenosti za genetski material pomembni tudi dokazi v zvezi z razvojnimi nevrološkimi izidi pri otrocih”. Zveza potrošnikov Slovenije pa opozarja, da lahko snovi, ki spadata med hormonske motilce, med nosečnostjo poškodujeta možgane zarodka, povzročita pa lahko avtizem, hiperaktivnost in druge možganske okvare.

Prav zaradi tega pesticida je uprava za varno hrano prejšnji teden že odpoklicala mandarine iz Hrvaške, danes jih je iz prodaje odpoklical tudi Hofer. Odpoklici sledijo umiku srbskih breskev in poljskih sliv iz trgovin Spar Slovenija ob koncu poletja – tudi v tem primeru je bil razlog klorpirifos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje