Zaradi požarov na Krasu onesnažen tudi zrak v Ljubljani

Slovenija 23. Jul 202212:16 > 24. Jul 2022 10:37 2 komentarja
požar kras
Denis Sadiković/N1

Agencija za okolje je na merilnih mestih Solkan, Nova Gorica, Koper, Ljubljana in Kranj v soboto zaznala povišane ravni delcev PM10 v zraku, ki so nastale kot posledica obsežnih požarov na Krasu. Svetujejo, da se prebivalci na teh območjih držijo napotkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki med drugim priporoča umik v manj onesnaženo okolje ter zadrževanje v zaprtih prostorih.

Agencija za okolje je v soboto opozorila, da so zaradi obsežnih požarov na Krasu na območju požarov – pa tudi v osrednji Sloveniji – povišane ravni delcev PM10. “Zaradi požarov na Krasu beležimo danes povišane vrednosti delcev na merilnih mestih Solkan, Nova Gorica, Koper, Ljubljana in Kranj. Zaradi močnejšega jugozahodnika lahko pričakujemo povišane ravni delcev tudi v osrednjem delu Slovenije. Zmanjšana je tudi horizontalna vidljivost,” so sporočili.

Podatki za merilno postajo na Celovški cesti v Ljubljani denimo kažejo, da so danes ob dveh zjutraj namerili največ 104 mikrograme delcev PM10 na kubični meter. Za primerjavo: v nedeljo prejšnji teden so ob isti uri namerili 13 mikrogramov na kubični meter, kar pomeni, da so ravni delcev PM10 danes izdatno povišane. Prav tako so povišane tudi ravni delcev PM2,5 in ravni dušikovega dioksida, kar je razvidno tudi s spodnjih grafov.

Graf onesnaženosti zraka na Celovški
ARSO OKOLJE

Podatke avtomatskih merilnih postaj o kakovosti zraka lahko sicer spremljate na tej povezavi.

Onesnaženost zraka zaradi požarov
ARSO OKOLJE

Umaknite se v manj onesnaženo okolje ali zaprte prostore

Na agenciji za okolje zato priporočajo, da se na območjih, kjer meritve kažejo onesnaženje, držimo napotkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

“Vdihavanje visokih koncentracij delcev in drugih onesnaževal lahko povzroča takojšnje draženje dihalnih poti, prizadene pa lahko tudi druge organske sisteme. Telo se v takšnih primerih odzove z vnetjem sluznic, ki ima za posledico solzenje oči in izcedek iz nosu, kašljanje in oteženo dihanje. Težave bolnikov z obstoječimi akutnimi in kroničnimi boleznimi dihal (denimo astma ali kronične obstruktivne pljučne bolezni – KOPB) se lahko povečajo. Stanje bolezni se lahko poslabša tudi pri bolnikih z boleznimi srca in ožilja, poveča se tudi možnost za nastanek srčne kapi,” opozarja NIJZ in dodaja, da so še posebej ogroženi dojenčki in otroci, nosečnice, starejši ljudje, ljudje z boleznimi srca in ožilja, ljudje z boleznimi dihal ter sladkorni bolniki.

“Onesnaženemu zraku se lahko izognemo le z umikom v manj onesnaženo okolje. Nekaj časa lahko to zagotavljamo z zadrževanjem v zaprtih prostorih,” dodaja NIJZ.

Kaj svetuje NIJZ?

– Ves čas upoštevajte priporočila ekip za reševanje.

– Izogibajte se prizadetih območij.

– Ne zadržujte se v bližini požara.

– Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom. V primeru pekočega občutka na koži odstranite oblačila in se umijte z vodo in milom, pri pekočinah na sluznici le to izpirajte s čisto tekočo vodo.

– Če ste bili izpostavljeni materialom, ki so nastajali pri požaru, odstranite prah in kontaminirano obleko ter jo shranite v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo operite z velikimi količinami mila in vode. Obrišite se in ponovno izperite.

– Če je v okolici pogorišča še vedno izrazit vonj, smrad po požaru, priporočamo zadrževanje izven območja ali v zaprtih prostorih. Zadrževanje v zaprtih prostorih je začasna rešitev, saj se koncentracije onesnaževal v zraku v notranjih prostorih tudi pri zaprtih oknih in vratih počasi izenačijo s koncentracijami zunaj.

– Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se temu področju izognemo, dokler ta območja niso očiščena.

– Izogibajte se dotikanju izpostavljenih površin, tekočin, ki so povezane s požarom in čim bolj zmanjšajte izpostavljenost izpustom v zrak tako, da se gibljete proti vetru ali stran od ognja oz. pogorišča.

– Delce, ki so lahko dodatno onesnaženi z organskimi in anorganskimi snovmi, lahko tudi zaužijemo. Med drugim se namreč posedajo tudi na sadje in zelenjavo ter na rastline, ki so krma za živali. Z dežjem se spirajo tudi v tla, tako bi se lahko preko podtalnice onesnažila tudi pitna voda. Priporočamo, da vrtnin in sadja, ki bi glede na doseženo stopnjo rasti oziroma zrelosti že bili primerni za uporabo, ne uporabljate.

Dim do prestolnice že v petek

V osrednji Sloveniji in ponekod na Gorenjskem so prebivalci že v petek popoldan ugledali rdečkasto sonce, saj se je oblak dima popoldne in zvečer razširil s Krasa proti severovzhodu, kar se vidi tudi na spodnji animaciji. Že v petek zvečer smo poročali, da je dim s Krasa prineslo vse do Gorenjske, zvečer pa je dosegel tudi Ljubljansko kotlino.

Več prebivalcev Ljubljane je poročalo, da so v zraku čutili vonj po dimu. Meteorolog Blaž Šter je ob tem na Twitterju zapisal, da gre res za požar izjemnih dimenzij.

Že v sredo, ko se je požar obširno razširil z italijanske na slovensko stran, pa smo poročali, da je temperatura v Biljah, ki ležijo na območju požara, zaradi gostega dima, ki je zakril sončne žarke, padla za štiri stopinje Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje