Arso zaradi vetra za del države izdal oranžno opozorilo

Slovenija 22. Feb 202414:27 0 komentarjev
spomladanski dež
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Slovenijo bo prešla vremenska fronta, ki bo s sabo prinesla močan veter in padavine. Arso je zaradi močnih sunkov vetra izdal oranžno opozorilo za severovzhodni del države, v petek tudi za jugozahodno Slovenijo. Ob 13.30 so v Prekmurju izmerili sunek vetra, ki je presegel 80 kilometrov na uro. Zvečer bo večinoma oblačno, predvsem v hribovitih krajih na zahodu bo deževalo. Padavine se bodo ponoči okrepile in razširile nad večji del države, le na severovzhodu bo še večinoma suho.

Agencija RS za okolje (Arso) je za severovzhodni del države izdala oranžno opozorilo zaradi močnih sunkov vetra, ki lahko po nižinah presežejo 70, v višjih legah pa tudi do 100 kilometrov na uro.

Okoli 13.30 so pri Murski Soboti na merilni postaji Rakičan zaznali sunek, ki je presegel 80 kilometrov na uro, je zapisala agencija za okolje na X. Dodala je, da se jugozahodnik krepi.

Močnejši veter bo po napovedih meteorologov pihal tudi v petek, ko je poleg severovzhoda oranžno opozorilo izdano tudi za jugozahod države.

Najbolj vetrovno bo na Primorskem in Notranjskem, tudi tam bodo sunki vetra presegali 70 kilometrov na uro. Čez dan bo sicer oblačno, padavine bodo postopno zajele vso Slovenijo. Po nekaterih alpskih dolinah bo dež lahko ob močnih padavinah prešel v sneg. Meja sneženja bo večinoma na nadmorski višini okoli 1.500 metrov. Na Primorskem in Notranjskem bo pihal zmeren do močan južni veter, drugod pa bo veter že nekoliko oslabel. Jutranje temperature bodo od 7 do 11, v alpskih dolinah okoli 2, najvišje dnevne od 8 do 14, v alpskih dolinah okoli 3 stopinj Celzija.

Vremenske razmere se bodo po napovedih meteorologov umirile v noči na soboto, ko bodo padavine oslabele in marsikje tudi ponehale, polegel se bo tudi veter. V soboto in nedeljo kaže, da bo vreme deloma jasno s spremenljivo oblačnostjo, tu in tam bo možna kakšna kratkotrajna krajevna ploha. Popoldanska temperatura bo večinoma še vedno nad 10 stopinj Celzija, kažejo napovedi meteorologov.

Na Arsu še pišejo, da območje visokega zračnega tlaka nad južno polovico Evrope postopno slabi. Z vetrom zahodnih smeri pa nad naše kraje doteka razmeroma topel in postopno bolj vlažen zrak.

Oranžno opozorilo izdano za četrtek. (Foto: Zajem zaslona/ARSO)
Oranžno opozorilo izdano za petek. (Foto: Zajem zaslona/ARSO)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!