Zavrnjeni kandidat Patrik Greblo bo pravico iskal na ustavnem sodišču

Slovenija 02. Nov 202213:13 4 komentarji
Patrik Greblo
Žiga Živulović jr./Bobo

Lista Zavedno Koper, ki jo je koprska občinska volilna komisija izločila s seznama kandidatur, upravno sodišče pa nato zavrnilo njene pritožbe zoper to odločitev, je vložila še pritožbo na ustavno sodišče. Kandidat liste za župana Kopra Patrik Greblo je prepričan, da je šlo za poseg v pravico do kandidiranja, so zapisali v sporočilu za javnost.

“Menimo, da je občinska volilna komisija posegla v našo ustavno pravico do kandidiranja, s tem pa je posegla tudi v uresničevanje volilne pravice,” so stališče Patrika Grebla povzeli v današnjem sporočilu.

V listi sicer z odgovornostjo sprejemajo odločitev upravnega sodišča, vendar tudi verjamejo, da so kos nastalim razmeram in da jih lahko uporabijo za nadaljnje delovanje liste. Podrobnosti bodo predstavili na novinarski konferenci v petek, so napovedali.

Predsednik koprske občinske volilne komisije Miloš Senčur je minuli petek pojasnil, da so strankine kandidate izločili, ker niso bili določeni s tajnim glasovanjem, kot zahteva zakon. V Listi Zavedno Koper so zatrdili, da je glasovanje bilo tajno in napovedali, da bodo to na upravnem sodišču dokazali z glasovnicami. Upravno sodišče pa je nato zavrnilo vse njihove pritožbe.

Greblo je pred dnevi za N1 povedal, da prisotnost stranke v koprski mestni občini ni zaželena. 

V Kopru je še šest županskih kandidatov. LAB in Gibanje Svoboda predlagata aktualnega župana Aleša Bržana, ki ga podpira še stranka Oljka. Za stranko Zaupanje kandidira Peter Bolčič, za SDS Igor Colja, za Levico Alan Medveš, za stranko Koper je naš Boris Popovič in za SD Jadranka Šturm Kocjan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje