Zdaj je tudi uradno: Slovenija nima več enajst, pač pa dvanajst mestnih občin

Slovenija 04. Dec 202111:05 > 11:06 0 komentarjev
Krško
BOBO

Občina Krško ima od danes tudi uradno status mestne občine. Za to so si Krčani prizadevali vse od leta 2005. Krško je 12. mestna občina v Sloveniji in se pridružuje Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Ptuju, Kranju, Kopru, Celju, Novemu mestu, Velenju, Novi Gorici in Slovenj Gradcu.

“To je zgodovinski trenutek in velika pridobitev,” je za STA povedal župan občine Krško Miran Stanko po tem, ko je občina Krško tudi uradno postala 12. slovenska mestna občina.

Pridružitev klubu slovenskih mestnih občin pomeni tudi premik k lažjemu reševanju občinskih razvojnih izzivov, je še ocenil Stanko, ne bodo v Krškem ob tem pripravili nobene slovesnosti.

Mestna občina Krško bo sicer z nekaj več kot 26.200 prebivalci med 12 mestnimi občinami od spodaj navzgor zasedla četrto mesto. Od nje so manjše mestne občine Ptuj, Murska Sobota in Slovenj Gradec.

Občini Krško so poslanci status mestne občine podelili novembra, ko je državni zbor je s 65 glasovi za in 11 proti po skrajšanem postopku sprejel novelo zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij. Prav ta je občini Krško prinesel status mestne občine.

Predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij, s katerim status mestne občine dobiva tudi občina Krško, je septembra v obravnavo v državnem zboru po skrajšanem postopku vložil v Brežicah rojeni poslanec SNS Dušan Šiško.

Proti podelitvi statusa mestni občini Krško so glasovali samo poslanci LMŠ in poslanci Levice ter član poslanske skupine Desusa Robert Polnar, v preostalih poslanskih skupinah so podelitev statusa mestne občine občini Krško podprli. Po koalicijsko-opozicijski liniji tedaj enotnega glasovanja ni bilo; poslanci opozicije KUL so glasovali različno (v SD so v nasprotju z LMŠ in Levico predlog podprli), za je bil tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki je sicer doma iz bližnjih Brežic. Na strani koalicije in njenih podpornih glasov pa je bil izjema Robert Polnar, ki je glasoval proti.

Status mestne občine bo po besedah župana pomembno tudi za celotno Posavje, kjer si že dolgo prizadevajo, da bi presegli status statistične regije in postali samostojna pokrajina Posavje. In to bo zdaj, pravi župan Krškega, lažje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!